Дијаспора унела милијарду евра у Србију за прва 4 месеца

БЕОГРАД: За четири месеца ове године дијаспора је у Србију унела више од милијарде евра, што је за два одсто више у односу на исти период 2018. године.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Ако се узме у обзир да тек предстоје годишњи одмори и да ће велики број грађана Србије који раде у иностранство доћи у домовину, то би могло да значи, пише данашњи Курир, да би ове године девизне дознаке из иностранства могле добро да премаше износ од 3,4 милијарде евра, колико су износиле 2018.

Како објашњавају у Народној банци Србије, највећи проценат дознака, око 80 одсто, у еврима је и долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске.

У НБС кажу да се просечан износ примљених дознака разликује у зависности од дестинације и начина њиховог слања - преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке у 2018. кретао се око 260 евра, док је преко рачуна банака већи и кретао се око 2.000 евра.

Дознаке традиционално представљају релативно стабилан прилив из иностранства од око осам процената БДП на годишњем нивоу, додају у НБС.

И у Привредној комори Србије истичу да је прилив дознака из иностранства важан за грађане јер представља допуну њихових примања, а посредно, преко повећане потрошње, одражава се и на привреду Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести