Дилојт: Због ковида успоравања и у куповини аутомобила

БЕОГРАД: Због последица пандемије ковид-19 потрошачи широм света зазиру од замене возила с моторима са унутрашњим сагоревањем аутомобилима с другачијим погоном, констатује Дилојт после спроведеног истраживања.
elektricni automobil
Фото: pixabay.com

Потрошачи оклевају у промени због потребе за познавањем возила и финансијске забринутости због пандемије ковид-19.

Како се наводи, тек четвртина америчких потрошача разматра другу врсту мотора за своје следеће возило, што је пад од 15 процената у односу на 2020. годину.

Као највећу забринутост код електричних возила у САД и Немачкој се наводи километража покривена једним пуњењем батерије, док у земљама Азије потрошаче највише брине непостојање инфраструктуре за пуњење.

Због ковид-19 сваки десети Американац одлучио је током 2020. године да одложи плаћање рата за аутомобил, док је у популацији између 18 и 34 године то учинио готово сваки четврти.

Потрошачи у САД у великом броју (84 процента) намерава да купи слично возило у будућности, али више од половине купаца у Индији планира да изабере потпуно другачији сегмент возила због пандемије.

Што се набавке тиче, две трећине америчких потрошача остало је при ранијим плановима, док по трећина Индијаца и Корејаца планира да одложи куповину новог возила.

Код перцепције паметних возила, Дилојт констатује да чак 83 процента купаца у Кини ту технологију сматра корисном, док је у САД та бројка упола мања.

Америчке потрошаче највише брине могућност хаковања паметних возила, а исту забринутост имају потрошачи у Немачкој, Републици Кореји и Индији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести