Директор Хитроа: Социјална дистанца на аеродромима немогућа

ЛОНДОН: Увођење социјалног дистанцирања на аеродромима је "физички немогуће“, упозорио је извршни директор лондонског аеродрома Хитроу Џон Холанд-Кај.
aerodrom, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Социјално дистанцирање не функционише ни у једном јавном превозу, а камоли у ваздушном саобраћају, рекао је Холанд-Кај за Би-Би-Си.

Први човек најпрометнијег аеродрома у Европи рекао је и да ће аеродроми морати да уведу здравствене прегледе, а путници ће морати да носе маске.

Међутим, најмасовнији британски раднички синдикат ГМБ инсистира на томе да овај аеродром мора да примењује социјално дистанцирање како би заштитио особље и путнике.

Синдикат је објавио да радници страхују од преношења корона вируса од путника који се враћају из иностранства.

У протекле две недеље три члана ГМБ-а који су радили на Хитроуу изгубили су живот због корона вируса, наводи британски јавни сервис.


Чекање на укрцавање у авион трајаће сатима?

Док се ближи тренутак када ће путнички авиони поново полетети, јасно је да ће последице пандемије корона вируса још дуго бити присутне у сектору авиосаобраћаја.

Чак и када превентивне мере уведене услед пандемије углавном постану прошлост, неке ће ипак остати на снази, па ће путници на укрцавање у авион убудуће можда чекати и до четири сата, број и капацитет летова ће бити мањи, а самим тим, авионске карте ће бити скупље.

Уз то, пре полетања биће вршене провере здравственог стања а путници ће на лицима морати да носе заштитне маске или шалове.

Како наводи британски "Сан", стручњаци упозоравају да би овакве екстремне мере могле бити примењиване током наредних пет година.

Авиокомпанија "Визер" најавила је да ће од данас поново обављати комерцијалне летове, а за путнике је обавезно покривање уста и носа и седење на безбедној удаљености од осталих путника.


Холанд-Кај сматра да је социјално дистанцирање физички немогуће без обзира на број путиника на аеродрому и да је потребно боље решење да би путовање авионима било безбедно.

Он је рекао да ће аеродроми морати да уведу посебне мере заштите док се не пронађе вакцина за корона вирус.

Ово би могло да значи да се путници здравствено прегледају пре улаза на терминал и да онима с високом температуром не буде дозвољено да лете, рекао је директор аеродрома Хитроу и додао да ће путници на аеродромима вероватно морати да носе маске, “као што то раде људи из Азије од појаве вируса САРС".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести