Дневник сазнаје: Метал Шредер Хунгари градиће фабрику у Бечеју   

Мађарска компанија “Метал Шредер Хунгари” која се бави рециклажом, искоришћавањем и трговином електронског отпада са племенитим металима градиће фабрику у Бечеју.
becej youtube
Фото: Youtube Printscreen

Пројекат је започет 1. јануара ове године и очекује се да ће бити завршен 2023, потврдио је за “Дневник” Генерални конзулат Републике Мађарске у Суботици.

Конзулат у одговору за наш лист наводи: “Фирма ће у Србији градити фабрику за рециклажу заснованој на “нула отпада” технологији ради сакупљања и прераде електронског отпада са племенитим металима као и рендген филмова насталих у здравству у Србији. Припрема пројекта започета је 1. јануара 2021. и очекује се да ће бити завршен у Бечеју 2023.”

Наводи се и да ће у оквиру фабрике у Бечеју бити истраживачка лабораторија, канцеларија и производна хала. Од племенитих метала компанија се пре свега фокусира на издвајању злата, сребра, никла, паладијума, који су значајни за индустријско коришћење.

Према писању мађарских медија “Метал Шредер Хунгари” по инвестицијама спада у водеће компаније у средњој Европи, и 2019. остварио је приход од милијарду форинти, односно 2,768 милиона евра.

Инвестицију је средином марта најавио министар спољних послова и економије Мађарске Петер Сијарто. Он је тада рекао да ће компанија “Метал Шредер Хунгари” градити фабрику у Војводини и да ће добити владину подршку од 325 милиона форинти за инвестицију чија је укупна вредност 546 милиона форинти, односно око 1,48 милиона евра. Сијарто је рекао и да Мађарска тренутно има најефикаснију сарадњу са Србијом и да Србија обезбеђује највише права мађарској националној мањини која живи на њеној теритрорији. Што су јаче наше комшије јачи смо и ми – истакао је Сијарто.

Ержебет Марјанов  

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести