До кућне производње струје ЧЕТИРИ МЕСЕЦА решавања административних процедура

НОВИ САД: Просечно време административних процедура у Србији потребних за постављање соларних панела и прикључење енергетских објеката на дистрибутивну мрежу је четири месеца, показало је истраживање Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).
14-solarni paneli
Фото: Дневник (С. Ковач)

Како је наведено у билтену те алијансе, истраживање међу прозјумерима, односно купцима-произвођачима, показало је да је тек нешто мање од десетине њих успело административне послове да заврши за краће од месец дана.

- Поступак прикључења енергетских објеката на дистрибутивну мрежу је само један од изазова с којим се суочавају сви који су се до сада упустили у производњу електричне енергије путем соларних панела - казала је шеф јединице за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у Јасмина Радовановић.


У хиљаду домаћинстава

Према најновијим подацима, у регистру купаца-произвођача уписано је нешто више од 1.000 домаћинстава и 346 привредника, а како наглашавају у НАЛЕД-у, имплементација препорука у законску регулативу допринела би повећању тог броја кроз стварање стимулативних и предвидивих финансијских услова и додатно учврстила пут Србије ка енергетској транзицији и преласку на обновљиве изворе енергије, у складу са ЕУ стандардима.

Србија се, подсећања ради, као кандидат за чланство обавезала да испуни Директиву ЕУ о ОИЕ, која је као циљ поставила да се до 2030. године достигне удео обновљивих извора у укупној потрошњи од најмање 32 одсто.


Она је нагласила да су анкетирани, осим дугог периода обраде захтева, имали примедбе и на то да немају повратне информације у којој фази се налази њихов захтев.

- Више од трећине имало је примедбе и на високе таксе и накнаде, сувишну документацију, али и недовољно јасне инструкције за подношење захтева - навела је Јасмина Радовановић и прецизирала да су истраживањем били обухваћени потенцијални прозјумери и јединице локалне самоуправе.

Према њеним речима, НАЛЕД је припремио 15 препорука које ће бити представљене у првој половини јуна и достављене ресорном министарству и организацијама којима прозјумери морају да се обрате да би почели с производњом енергије. НАЛЕД подсећа да је покренуо израду препорука у оквиру пројекта "Подстицање производње електричне енергије из сопствених извора и побољшање положаја купаца-произвођача" у оквиру ширег пројекта "Боља енергија", који спроводи УСАИД.

Дефинисању препорука, како се додаје, допринели су представници институција и организација попут ЕПС-а, ЕДС-а, Електротехничког факултета, приватног сектора, независних експерата као и представника прозјумера. У саопштењу НАЛЕДА истиче се и да положај прозјумера и њихову намеру да инвестирају у обновљиве изворе енергије додатно отежавају и проблеми попут неусаглашених фискалних прописа и последично високих рачуна за струју, непостојање повољних кредита за финансирање уградње панела, као и процедуре које подразумевају предају папирне документације.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести