До почетка 2023. готова гасна интерконекција са Бугарском

ВЛАСОТИНЦЕ: „Србија ће до почетка 2023. бити повезана гасном интерконекцијом са Бугарском како бисмо могли да добијамо гас и из других праваца, изјавила је данас потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

"Пре недељу дана расписан је јавни позив за именовање надзорног органа. Очекујем да ће следеће недеље бити расписан тендер за изградњу гасовода, интерконекције Ниш-Димитровград и да имамо извођача у наредна два и по до три меесеца. И негде на лето да можемо почети радове", рекла је Михајловић током посете општини Власотинце.

Радови на тој интерконекцији ће трајати годину и по дана, тако даће ће почетком 2023. Србија бити повезана са Бугарском, што ће нам дати могућност да гас добијамо из још неког другог правца, навела је Михајловић.

Додала је да се истоврермено ове године раде пројекти интерконекције с Руминијом, Хрватском, Босном и Херцеговином и Црном Гором, јер се жели да Србија буде незаобилазна у транзиту гаса.

Наш део трасе од Ниша до Димитровграда дуг је 108 километара и коштаће 85,5 милиона евра.

Бугарски део трасе интерконекције од границе са Србијом до Софије, у дужини од 62 километра, коштаће близу 77 милиона евра, рекла је министарка.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести