Добит НИС-а 3,2 милијарди динара у првих шест месеци 2019.

БЕОГРАД: Нафтна индустрија Србије је остварила укупну нето добит у првих шест месеци 2019. године у износу од 3,2 милијарде динара, саопштено је из те компаније
nis
Фото: Youtube Printscreen

Показатељ ЕБИТДА (добит пре плаћања камата, пореза на добит и амортизације) износи 15,9 милијарди динара. 

Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода у првом полугодишту износе 79,8 милијарди динара. 

У другом кварталу 2019. године, нето добит НИС-а износила је 3,1 милијарду динара што је 19 пута више у односу на први квартал текуће године. 

Наставак процеса модернизације и реализација стратешких пројеката били су приоритет НИС групе у првом полугодишту, и у том периоду реализован је обиман инвестициони програм током ког је уложено 18,4 милијарде динара, што је седам одсто више у односу на инвестиције из истог периода прошле године.

Највише средстава уложено је у област истраживања и производње нафте и гаса, као и у изградњу постројења "Дубока прерада“, који представља кључни пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте Панчево. 

Такође, у току извештајног периода, у Панчеву је започела изградња термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, пројекта који НИС реализује у партнерству са "Гаспром енергохолдингом“. 

У овом периоду забележен је раст малопродаје у Србији од пет одсто у односу на прво полугодиште 2018. године, док је промет у иноактивама повећан за 9,0 процената. У сегменту истраживања и производње пуштено је у рад 20 бушотина и изведено 654 км квадратних 3Д сеизмике на истражном простору Ада у Србији.

НИС је наставио и са доследном дивидендном политиком. Тако је Скупштина акционара компаније усвојила одлуку да се на име дивиденде исплати 25 одсто прошлогодишње нето добити. Акционарима ће бити исплаћено 6,5 милијарди динара.

Остајући посвећен увођењу савремених технологија у своје пословање, НИС је такође у првом полугодишту 2019. године на тржиште Србије увео потпуно нови формат бензинских станица - на аутопуту Београд-Ниш у мају је отворена нова Гаспром бензинска станица, прва у овом делу Европе опремљена врхунском дигиталном технологијом. 

Финансијски резултати НИС групе у овом периоду били су под утицајем макроекономских фактора, негатавних курсних разлика као и веће амортизације. 

Када је реч о оперативним показатељима, укупна производња нафте и гаса износи 641 хиљаду условних тона, што је резултат изнад планираног. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести