Долар ослабио због Трампових претњи Кини

ВАШИНГТОН: Вредност долара на светским је тржиштима пала је прошле недеље, након што је амерички председник Доналд Трамп запретио Кини увођењем царина јер сматра да је крива за ширење корона вируса.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Индекс долара, који показује вредност америчке у односу на осталих шест најважнијих светских валута, пао је прошле недеље за 1,2 одсто, на 99,08 бодова.

Курс евра према долару скочио је за 1,5 одсто, на 1,0980 долара, преноси СиБиз и додаје да је у односу на јапанску валуту, цена долара пала за 0,5 одсто, на 106,90 јена.

Након две недеље раста, долар је прошле недеље ослабио највише због нових Трампових претњи Кини увођењем царина јер амерички председник тврди да је Кина могла да заустави корона вирус пре него што се проширио светом.

Трумп је поручио да његова администрација спроводи "озбиљне истраге" како би сазнала шта се тачно догодило и да је његов тешко постигнути трговински споразум с Кином сада од секундарне важности у поређењу са пандемијом корона вируса.

Претња царинама подсетила је улагаче на финансијским тржиштима на прошлогодишњи трговински рат између САД и Кине, па се америчка валута нашла под притиском.

"С обзиром на велики утицај ковида-19, сигурно постоји велик ризик од екскалације геополитичких тензија. То би био још један ударац на трговину у свету", каже Дерек Халпени, директор у МУФГ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести