Долар пао, евро стабилан, биткоин ојачао

ТОКИО: Долар је пао данас на тронедељни минимум према јену после коментара председника Федералних резерви Џерома Пауела који су ублажили забринутост инвеститора због наставка агресивног монетарног пооштравања у САД.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Америчка валута је потонула на 135,105 јена, што је њена најнижа вредност од 6. јула, након што је ФЕД подигао референтну стопу за очекиваних 75 базних поена како би зауздао инфлацију, напомињући да иако је тржиште рада и даље снажно, други економски показатељи попуштају.

Курс долар-јен је веома осетљив на промену приноса на америчке државне обвезнице, који су пали после изјаве Пауела да на основу снаге запослености не верује да је привреда у рецесији, и да није нужно да дође до рецесије да би се укротила прегрејана инфлација.

Долар је, према последњим подацима са тржишта, у паду према јапанској валути за 0,8 одсто на 135,525 јена, преноси Ројтерс.

Принос на двогодишње америчке трезорске записе, који је посебно осетљив на очекивања везана за монетану политику, потонуо је билзу најнижег нивоа ове недеље, на 2,9979 посто. Ипак, и даље је за око 20 базних поена изнад приноса на 10-годишње обвезнице, што се тумачи као сигнал надолазећег привредног пада.

Да ли ће се америчка привреда наћи у техничкој рецесији, која по дефиницији наступа када се забележи пад у два узастопна квартала, биће познато касније данас, када буду објављени подаци за друго тромесечје. Бруто домаћи производ САД је у прва три месеца 2022. пао за 1,6 посто.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи шест главних конкурената, склизнуо је за 0,05 процената на 106,31 поена, након пада од 0,59 посто током ноћи.

Евро, валута са највећим пондером у доларском индексу, држи се данас стабилно на 1,02045 долара, после скока од 0,82 одсто на ноћашњем трговању.

Британска фунта је напредовала према долару за 0,05 посто на 1,21640 долара, настављајући успон од јуче када је ојачала за 1,06 процената.

На крипто берзама, биткоин је порастао за 1,33 одсто на 23.081,18 долара, након раста од преко 8,0 процената на претходној сесији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести