Домаћи чварци награђени у Бриселу за супериоран укус

БРИСЕЛ:  Производи ”Домаћи чварци” и ”Домаћа свињска маст” компаније ”Библи” из Младеновца, награђени су данас Златном звездом на међународној манифестацији Награда за супериорни укус која се одржава у Бриселу. 
Domaći čvarci nagrađeni u Briselu za superioran ukus Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

”Награда је гаранција квалитета наших призвода и у рангу је Мишелинове звездице”, каже власник компаније ”Библи” Грегор Губеринић.Оба призвода компаније ”Библи” - ”Домаћи чавраци” и ”Домаћа свињска маст”, добили су у Бриселу по једну Златну звезду од стране најпрестижњих светских кувара као потврду и укуса и квалитета.

”Знали смо да имамо квалитетан прозвод, али смо желели и потврду од стране реномиране светске куће која се бави анализом и проценом квалитета хране. Награда је гаранција квалитета наших прозвода, а потрошачи знају да купију стандардизован и кавлитетан прозвод”, изјавио је Грегор Губеринић на церемонији доделе признања у Бриселу.

Надметање за супериорни укус одржава се сваке године у организиацији бриселског Међународног института за укус и квалитет. Ове године 1.850 прозвода из 90 земља добило је признања за Супериоран укус која им је на основу ”слепе дегустације” доделио жири од 175 кувара и сомелијера као представника напрестижнијих кулинарских организација Европе.

”Наша мисија је да побољшамо квалитет хране и пића. Добијамо узорке производа које тестира жири састављен од најбољих светских експерата за укус и квалитет хране и пића. Прозводи се оцењују на ''слепо'', без ознаке порекла или бренда, дакле ради се о чистој оцени укуса”, каже генерални директор Међународног института за укус и квалитет Лоран ван Васенхове.

Он додаје да потрошачи лако могу да квалитетне производе разликују од сличних у понуди управо по ознаци Награде за супериоран укус која стоји на паковању до три године од добијеног сертификата. 

Истовремнео, награђени производи имају бољу комерцијалну позицију приликом трговинских преговора. У команији ”Библи” кажу да је ово међународно признање дошло у правом тренутку, јер је поред домаћег српског тржишта и извоза у Македонију и БиХ добијена и дозвола за извоз на тржиште ЕУ.

”Ако потрошачи у ЕУ до сада нису били упознати са тим шта су чварци, сада ћемо их упознати са нашим прозводом”, каже Губеринић.Компанија ”Библи” сировину за своје прозводе увози у првом реду од немачке индустрије меса ”Тенис”.

Губеринић каже да у Србији нема нити довољне количине нити одговарајућег квалитета сировине за њихове производе.Немачка компанија”Тенис” потписала је 2016. године споразум о инвестирању 300 милиона евра у фарме свиња у Србији. Реч је о пријекту који би требало да се спроведе до 2021. године. 

Компанија ”Библи” у међувремену шири своју производњу уз помоћ домаћих фондова и кредита, а очекује се и почетак финасирања из ЕУ фонда за помоћ у пољопривредном и руралном развоју ИПАРД.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести