Довољно гаса током зиме за домаћинства и привреду

БЕОГРАД: Србија има довољно гаса и зиму ће изгурати без икаквих проблем у снабдевању домаћинстава и привреде, речено је данас Танјугу у Удружењу за гас.
gasomer, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Са једне стране, нисмо неки велики потрошачи гаса, а са друге стране у подзменом складишту Банатски двор имамо око 450 милиона кубних метара гаса у резерви, што је отприлике петина наших годишњих потреба", рекао је председник Скупштине Удружења за гас Војислав Вулетић.

Како каже, све додатне количине током зиме ће моћи да се подмире из Банатског двора.

Вулетић, такође, позива грађане и привреду да више користе гас пошто је много јефтинији од струје и других енергената.

"Требало би што више постројења на мазут или угаљ, као и  домаћинства која користе угаљ за грејање, да се пребаце на природни гас, јер је гас најјефтиније, најекономичније и еколошки најприхватљивије гориво", поручио је Вулетић.

Додаје да би држава требало да субвенционише прелазак на коришћење природног гаса.

На питање да ли очекује поскупљење природног гаса у наредном периоду, Вулетић је мишљења да гас не би требало да поскупи, с обзиром да прати цену нафте на светском тржишту.

"Цена гаса не би требало да се мења пошто гас прати цену нафте и везан је за њу. Цена нафте много не осцилира, тако да верујем да и цена гаса не би требало да се мења. А да ли ће гас бити јефтинији, све зависи од цене нафте на светском тржишту".

Вулетић додаје да је садашња цена гаса за домаћинства од око 33 динара далеко јефтинија од електричне енергије.

"Када причамо о струји стално говоримо како плаћамо киловат струје пет или шест динара, али не кажемо да пре тога треба платити ангажовану снагу и неке друге киловате. Тако да треба посматрати колико укупно платимо за струју и то онда поделимо са бројем потрошених киловата. Видећемо да је тај киловат знатно скупљи од природног гаса".

Вулетић, такође, сматра да би гас требало да појефтини ако Србија изградњом гасовода постане транзитна земље.

"Чим имате неки приход од транзита гаса, то може да се прелије и на цену гаса и мислим да би било коректно да држава, ако би убирала транзитне таксе, требало грађанима да омогући јефтинији гас", навео је Вулетић у изјави за Танјуг.

Србијагас је обезбедио довољне количине гаса за Србију од Гаспрома, изјавио је раније директор тог предузећа Душан Бајатовић.

"Гаса ће током зиме бити чак и ако дође до прекида испорука из Русије преко Украјине, о цему се прича, а што се за сада не очекује", рекао је Бајатовић.

Он је истакао да Србија по свим параметрима од Гаспрома купује најјефтинији гас, с тим што се цена после преузимања на украјинско-мађарској граници повећава због високих трошкова транзита.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести