Драстичан пад немачког извоза и трговинског суфицита у априлу

БЕРЛИН: Немачки извоз, увоз и спољнотрговински суфицит забележили су у априлу највећи пад од 1990. године, од када се бележе ови подаци, јер је пресушила тражња услед затварања економија због пандемије корона вируса.
r
Фото: pixabay.com

Према десезонираним подацима, извоз је у априлу пао за 24 посто на месечном нивоу, знатно више него што су предвиђали економисти, док је увоз потонуо за 16,5 процената. Спољнотрговински суфицит се смањио на 3,2 милијарде евра, објавио је данас Федерални завод за статистику, Дестатис.

Економисти које је анкетирао Ројтерс прогнозирали су да ће извоз пасти за 15,6 а увоз за 16 процената, те да ће трговински суфицит износити 10 милијарди евра.

Немачко удружење индустријалаца БДИ предвиђа да ће извоз опасти за око 15 посто ове године, а увоз за око 12 одсто.

У настојању да убрза опоравак, немачка влада је прошле недеље најавила програм подстицаја вредан 130 милијарди евра, како би ојачала домаћу потражњу, након што је у марту донела пакет стимулативних мера од 750 милијарди евра.

Званични Берлин и даље предвиђа да ће бруто домаћи производ пасти 6,3 посто ове године, а размере актуелне кризе илуструје податак да је прошлог месеца приближно једној четвртини немачких компанија била потребна помоћ за ликвидност, саопштио је економски институт ИФО.

Пандемија ковид-19 је најтеже погодила немачки извоз у Француску и Сједињене Државе, који се стропоштао за око 48 посто, односно 36 процената респективно, док је извоз у Кину, која је почела да излази из кризе, пао у априлу за 12,6 одсто, саопштио је Дестатис, а преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести