Други покушај продаје Луке Нови Сад - упола нижа цена

НОВИ САД: Министарство привреде Србије објавило је нови тендер за продају „Луке Нови Сад” по почетној цени од око 7,99 милиона евра. 
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То је упола нижа цена од безмало 16 милиона евра по којој се новосадска лука продавала први пут на тендеру, на основу фер тржишне вредности из  2017. године.

Директор „Луке Нови Сад” Александар Милованчев казао је за „Дневник” да почетна цена упола нижа од првобитне даје већу вероватноћу да ће из другог пута предузеће бити продато.

Упркос томе што се Лука продаје, нисмо превише оптерећени власничком трансформацијом, рекао је Милованчев.

Како је додао, у предузећу је радно и очекују да годину заврше успешно, као што је то био случај и у протеклим годинама. 

Подсећамо на то да је нови тендер уследио пошто 23. новембра, када је требало да се отварају понуде заинтересованих, купаца није било. Јендоставно, нико није доставио понуду по којој цени купује и колико планира да уложи у предузеће које послује без дугова, кредита и минуса на рачуну, и у протеклим годинама привређује отворено на тржишту, без донација и дотација, премда су документацију откупиле четри компаније. О трима се у јавности говорило: компанија „Порт” из Дубаија, Уједињени Арапски Емирати, немачки „Ренус логистик” и конзорцијум који држи Луку Солун у Солуну. Четврти неочекивани купац о којем се у јавности није причало, био је новосадски „МК комерц” у власништву српског бизнисмена Миодрага Костића.


Купац с десет година стажа

Услови продаје остали су исти па право да учествују у другој продаји имају лучки предузетници који су у том бизнису десет година, да су у 2018. имали приход од најмање 30 милиона евра и да су у свакој у протекле три године имали претовар најмање 1,4 милиона тона.

Рок за достављање пријава за учешће у јавном надметању за „Луку Нови Сад” је 18. јануар 2019. године, а отварање понуда је 22. јануара.

Лука Нови Сад је једина лука у Србији у већинском власништву државе, има претовар од милион и више тона робе годишње, а капацитети су јој око 2,5 милиона тона.


Иначе, рок за продају предузећа два пута је померан, и то оба пута на захтев купаца. Први пун то је тражио немачки „Ренус”, а потом и конзорцијум који је већ две године власник Луке у Солуну и у чијем је саставу руски, кинески, француски и грчки капитал.

Првобитно је било предвиђено да се понуде отворе 24. октобра, па је одређен нови рок 8. новембар, онда 23. новембар. И ево, пред нама је сада други тендер и нови рок – 18. јанаур 2019.

Продаје се управна зграда величине око 1.000 квадратних метара, складиште површине 44.000 квадрата и шест кранова, док 25 хектара  земљишта на којем се простире новосадска Лука није на продају.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести