ДРЖАВА ДОДЕЉУЈУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА СТАРЕ ЗАНАТЕ Ево како да се пријавите и за чега све можете да ТРАЖИТЕ НОВАЦ

Министарство унутрашње и спољне трговине објавило је конкурс за доделу субвенција за очување и развој традиционалних заната у 2023. години, у укупном износу од осам милиона динара.
rucni rad
Фото: Facebook/Udruženje žena Novi Kozarci

Циљ програма је очување и унапређење заната који су традиционални у Србији, повећање запослених који се њима баве, као и промоција њихових производа на тржишту.

Средства се могу одобрити за закуп простора, организацију радионица и обука едукативног карактера, у крајњем циљу промовисања традиционалних производа и услуга.

Такође, средства ће бити одобрена и за трошкове набавке сировина/ репроматеријала за потребе организације радионица и обука као и набавке готових производа или полу производа који би били предмет промоције.

Пријаве трају до 6. децембра, навело је министарство.

Субвецније се могу користити за запошљавање радника на три месеца код привредног субјекта који се бави традиционалним занатима. У том случају занатлија ће моћи да конкурише за субвенцију од 240.000 динара.

Друга врста субвенција намењена је за промоцију производа и услуга традиционалних заната, кроз организацију радионица и обука едукативног карактера, намењених другим привредним субјектима или заинтересованима.

За ову намену средства се издвајају за четири месеца од закључења уговора, у износу од 300.000 до 600.000 хиљада динара са ПДВ-ом.

Износ одобрених средстава може бити и мањи од износа тражених средстава, а уколико су трошкови пројекта већи од износа одобрене и исплаћене субвенције, корисник субвенције обезбеђује сопствена средства за износ разлике.

Право на учешће у конкурсу имају привредни субјекти под условом да су уписани у одговарајући регистар Агенције за привредне регистре са активним статусом и да су у Евиденцији сертификованих старих и уметничких заната и послова домаће радиности.

То значи да би привредници требало да имају сертификат Министарства привреде издат у складу са Правилником о пословима домаће радиности, начину сертификовања истих и вођењу посебне евиденције издатих сертификата.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести