Државна каса пунија јер је мање шверца

Реформа и даља модернизација пореских управа на Западном Балкану основни је предуслов за очување стабилних јавних финансија у државама региона, порука је директора пореских управа шест економија Западног Балкана.
poreska uprava
Фото: Tanjug (arhiva)

Учесници панела „Реформа пореске управе, боља наплата јавних прихода и борба против сиве економије”, у оквиру самита министара, гувернера и директора пореских управа у Бечићима, сложили су се да је неопходно да се побољша комуникација међу органима пореских управа у региону, посебно између Приштине и Београда.

Сузбијати сиву економију и повећати плате инспекторима

Помоћник директора Пореске управе Србије Мирослав Ђиновић каже да наплата пореза у Србији из године у годину расте, а и дисциплина пореских обвезника је све боља. Каже да је тренутно 17 процената економије у сивој зони, а подсећа на то да је та цифра прошле године била око 30 процената.„Реч је о значајном паду, и то захваљујући томе што су, осим Пореске управе, у борбу против сиве економије укључени многи државни орагни“, објашњава Ђиновић.

Директор корпоративних послова и комуникација „Јапан тобако интернешенела” за Западни Балкан Горан Пекез рекао је да борба против сиве економије представља један од кључних изазова за земље региона, укључујући и Србију.


Велики део од великих компанија

Мирослав Ђиновић каже да Пореска управа мења приступ према пореским обвезницима и да се модернизује, и оцењује да је управо то кључ за смањење сиве зоне у Србији.„Када говоримо о региону, Србија је на самом врху у смислу наплате пореза и ефикасности рада, а 42 одсто свега што наплати Пореска управа долази од великих компанија у Србији“, навео је он.


„Најважније је да постоји системска борба. Највише заслуга за буџетски суфицит је управо у томе што је Пореска управа успела да многа предузећа врати из сиве зоне у редовне токове рада“, каже Пекез, и сматра да је у наредном периоду главни изазов наставити истим темпом реформи управа, али радити и на повећању плата инспекторима.

Директор Пореске управе Црне Горе Миомир Мугоша оценио је да је  неопходно у наредном периоду појачати размену података између пореских одељења економија Западног Балкана да би се даље смањивао број предузећа које послују у сивој економији.
 

 М. Митровић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести