Две кинеске компаније долазе у Србију у јулу

ПАНЧЕВО: Две кинеске компаније које су заинтересоване за преузимање РТБ Бора доћи ће у Србију почетком јула, изјавио је данас амбасадор Кине, Ли Манчанг.
Li Mancang
Фото: Tanjug

Како је рекао, једна је из кинеске провинције Хуна, чији је партијски секретар већ био у нашој земљи и примио га је председник Вучић и која, како је речено, има највећу "групу за злато" у Кини.

А друга компанија која долази у Србију, жели да "узме Бор и направи заједничку компанију која ће производити електричне аутомобиле и извозити их у целу Европу", рекао је Ли који је присуствовао примопредаји донације Кине Војсци Србије вредности од око 900.000 евра.

Председник Вучић је, иначе, данас рекао да је за Србију дугорочно РТБ Бор “велика мука”, а да кинески пријатељи купују и производе највише бакра, те да би преузимање Бора с њихове стране "буквално био спас", те да је држава спремна да помогне на све начине да дугови РТБ према њој буду отписани. 

“Само да пријатељи из Кине то узму, да брину о томе, да нам остане источна Србија жива, зато што од борског рудника, од РТБ-а, топионице, живи не само Бор, већ и Неготин, Мајданпек, Кладово, део Зајечарског, Тимочког округа, Бољевац, Зајечар, Књажевац, па и део Браничевског округа. Зато бисмо и председнику Сију и НР Кини били бескрајно захвални уколико би нам по том питању помогли, онда би нам стратешки проблеми били десетоструко мањи”, нагласио је Вучић.

Амбасадор Ли је најавио да 22. јуна у Београд стиже председник четврте по величини фабрике гума на свету. Он стиже из Франкфурта у пола дванаест ноћу додао је Ли, на шта му је председник Вучић рекао, да ће га "примити у пола дванаест ноћу".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести