ЕБРД: Србија конкурентнија и "зеленија", али инклузија...

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) оценила је у "Извештају о транзицији 2018-19" да је Србија на путу развоја одрживе тржишне привреде ове године напредовала у области конкурентности и "зелене економије" у односу на 2017, али да је с реформом у области инклузивности посустала.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

ЕБРД сваке године извештава о напретку економске трансформације у регионима у којима делује, а од прошле године оцењује напредак економија у транзицији према шест критеријума - степен економске конкурентности, квалитет управљања, зелена економија, инклузивност, отпорност и интегрисаност.

То су, према оцени Банке, квалитети који су потребни економијама да би биле "опремљене" за хватање у коштац са савременим свакодневним изазовима.

Србија је у овогодишњем извештају за конкурентност добила оцену 5,3 у односу на 5,1 прошле године, а у области "зелене економије" 5,9 наспрам 5,7 годину раније.

Када је реч о квалитету управљања, оцена је иста као и лани 5,4, а на прошлогодишњем нивоу смо се задржали и у погледу отпорности економије (5,7) и интегрисаности (6,2).

Међутим, код критеријума инклузивности, у 2018. години нам је оцена снижена на 5,7 са ранијег нивоа 6,0.

У извештају достављеном Тањугу, наводи се да су у погледу конкурентности регистрована побољшања у неколико економија Југоисточне Европе (ЈИЕ) и Источне Европе и Кавказа (ЕЕЦ) - у Албанији, Азербејџану, Србији, Белорусији, БЈР Македонији и Косову, услед даљих побољшања пословне климе.

"Земље ЈИЕ и ЕЕЦ такође су предузеле кораке да подрже развој малих и средњих предузећа, при чему је напредак забележен у Грчкој, Румунији, Србији и Украјини", пише у документу.

Унапређењу конкурентности је допринело даље побољшање пословне климе, а у Србији је, као и у Грчкој, Румунији и Украјини, примећен напредак и у области подршке развоју малих и средњих предузећа (МСП)), констатује се у извештају.

Наша земља се, међутим, нашла међу државама у којима је, како наводи ЕБРД, дошло до пораста ризика од неадекватног поштовања оквира за спречавање прања новца и финансирања тероризма, заједно са Египтом, Мађарском, Казахстаном, Мароком, Тунисом и Узбекистаном.

“Поједине земље, међутим, већ предузимају напоре, као на пример Србија, која је склопила аранжман са Међународним монетарним фондом с циљем отклањања слабости уобласти спречавања прања новца и финансирања тероризма”, напомиње ЕБРД-а.

Генерални закључак је да су земље у регионима на три континента у којима је Банка активна наставиле да спроводе потребне реформе, те да "и поред скромног напретка у области структурних реформи, позитиван развој догадаја превазилази негативне у већини земаља у којима је ЕБРД инвестира".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести