Енергетска ситуација упркос европској кризи остаје стабилна

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике саопштило је данас да је енергетска ситуација у Србији стабилна упркос кризи на енергетским тржиштима у Европи те да је обезбеђено довољно енергената.
struja FBakic
Фото: Dnevnik.rs

"Тржиште енергентима у Србији такође је у овом тренутку стабилно и наша земља ће, у условима поремећаја који постоје на глобалном тржишту, бити енергетски безбедна, са стабилним снабдевањем енергијом и енергентима, и привреде и домаћинстава", закључено је на састанку Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

На састанку је речено да је неопходно употребити све механизме за очување српског енергетског система, јер поред глобалне енергетске кризе, на систем може да утиче и повећање потрошње у првих девет месеци ове године.

Како се додаје у саопштењу на састанку су представљени извештаји "Србијагаса", ЕПС-а и ЕМС-а о испуњености складишта, количини енергената које се увозе, пројекцијама о потенцијалном увозу и очекивања о потрошњи.

"Топлане у Србији имају довољне количине енергената, а проценат уговорених снабдевања биће довољан за испоруку топлотне енергије за предстојећу зимску сезону", речено је на састанку на којем је најављено да ће бити порекнут кризни план.

Кризни план ће, како додају бити покренут, ради обезбеђења сигурности снабдевања природним гасом, у складу са уредбом Владе Србије из децембра 2018. године, као и да за наредне састанке буду приказане све пројекције у вези са куповином енергије и енергената и планом за обезбеђивање неопходних количина.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Агенције за енергетику Републике Србије, Јавног предузећа "Србијагас", "Електропривреде Србије", АД "Електромреже Србије", "Нафтне индустрије Србије" а. д., Пословног удружења "Топлане Србије", Јавно комуналног предузећа "Београдске електране", Града Београда и Аутономне покрајине Војводине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести