Енергетску транзицију успориће мањак бакра

ОСЛО: Глобална потражња за бакром, важном компонентом у производњи електричних возила (ЕВ) и потрошачке електронике, надмашиће понуду за више од шест милиона тона до 2030. године, предвиђа норвешка истраживачка и аналитичка компанија зе енергетску проблематику Ристад Енерџи.
Bakarna zica/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Оволики дефицит "црвеног метала" могао би да има широке последице по енергетску транзицију јер тренутно не постоји замена за бакар у електро индустрији, упозорава се у извештају ове компаније и додаје да су потребна значајна улагања у ископавање бакра да би се избегла несташица.

Предвиђа се да ће потражња за бакром порасти за 16 посто до краја ове деценије на 25,5 милиона тона годишње, док ће понуда, како се прогнозира, опасти за 12 одсто у односу на ниво из 2021. године, преноси портал оилприце.цом.

Процене које су засноване на текућим и предвиђеним пројектима показују да ће испоруке достизати 19,1 милион тона годишње, што је знатно испод количине потребне за задовољење потражње.

Улагање у експлоатацију бакра је ризично јер су тренутне оперативне активности близу максималног капацитета због квалитета руде и исцрпљености резерви, што врши притисак на повећање трошкова производње и емисије штетних гасова. Ипак, тренутне високе цене бакра могле би да подстакне инвеститоре да прихвате већи ниво ризика.

„Недовољна улагања у рударење бакра утичу на мању понуду, јер због тржишних превирања изазваних пандемијом инвеститори чувају свој капитал. Пошто се енергетска транзиција убрзава, и прихватање електричних возила расте у многољудњим земљама попут Кине и Индије, индустрија рудника бакра захтева знатна улагања да би одржала корак са потражњом“, каже Џејмс Леј, глобални стручњак за енергетске метале и виши потпредседник компаније Ристад Енерџи.

Раст тржишта обновљивих извора енергије и електричних возила повећли су тражњу за бакром, што је довело до скока цена овог метала за 70 одсто током пандемије. Према расположивим подацима са тржишта, бакар се трговао данас по цени од 9.730 долара по тони.

Све у свему, било какав дефицит у погледу понуде бакра скоро ће сигурно подстаћи већи ниво рециклаже како би се повећала доступност "црвеног метала", закључује Ристад Енерџи.

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести