Епл остварио двоцифрен раст кварталних прихода и добити

ЊУЈОРК: Амерички технолошки див Епл остварио је у кварталу април-јун 2021. раст укупних прихода од 36,4 посто на 81,43 милијарде долара, чему је највише допринела боља продаја ајфона од очекиване.
epl
Фото: pixabay.com

Приходи Епла у трећем кварталу компанијске пословне године су далеко превазишли очекивања аналитичара, који су у анкети Реинитива у просеку предвиђали да ће они износити 73,30 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Раст прихода је био вођен скоком продаје ајфона у минула три месеца за готово 50 посто међугодишње на 39,6 милијарди долара, при чему су потрошачи највише куповали премијум верзије 5Г ајфона.

Продаја ових уређаја у Кини је узлетела за 58 процената на 14,76 милијарди долара у кварталу завршеном 26. јуна, навели су челници Епла на видео конференцији посвећеној извештају о пословању.

Еплова добит у посмтраном тромесечју износила је 21,74 милијарде долара, или 1,30 долара по акцији, што је такође изнад процене од 1,01 долара по акцији, према подацима Рефинитива.

Глобална несташица чипова, која је погодила продају Мекинтош (Мек) рачунара и ајпеда, почеће да утиче и на производњу ајфона, рекли су челници компаније прогнозирајући успоравање раста прихода.

Додали су да ће раст прихода у текућем, четвртом кварталу њихове фискалне године и даље бити двоцифрен али мањи од стопе раста од 36,4 процента у управо завршеном трећем тромесечју, што је изазвало пад цена Еплових акција на Вол Стриту.

Наиме, по завршетку Еплове видео конференције са инвеститорима, акције компаније, чија се вредност у последње око три године више него удвостручила на скоро 2,5 билиона долара, пале су за 1,7 процената на 144,24 долара на трговању након истека радног времена Њујоршке берзе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести