ЕПС тужио две фирме ангажоване на изградњи ТЕ-КО Костолац

БЕОГРАД: Електропривреда Србије саопштила је да од фирми "Italiana Costruzioni" и "Bauwesen", које су биле ангажоване на изградњи индустријског колосека у ТЕ-КО Костолац, тражи исплату 3,88 милиона (3.887.127,48) долара са каматом, за оно што је ЕПС платио извођачима радова за радове који нису изведени или нису квалитетно изведени.
e
Фото: Tanjug/video, ilustracija

ЕПС је навео да је 10. августа 2022. Привредном суду у Београду поднео тужбу против фирми "Италиана Цострузиони" и "Бауwесен".

ЕПС, такође, потражује од тих фирми и 4,29 милиона (4.293.465,62) долара са каматом на име накнаде штете коју ЕПС трпи или ће трпети.

Та штета се односи на трошак за извођење радова на демонтажи и уклањању опреме и материјала који су испоручени или уграђени, али су неупотребљиви, на трошак за извођење радова на поправци неквалитетно изведених радова на изграђеном делу пруге, што подразумева и набавку адекватне опреме и материјала, на трошкове изградње недостајућег дела пруге, као и на чување и уништење специфичне опреме која се складишти и уништава у складу са посебним прописима.

Припремно рочиште које је одржано 16. јануара ове године одложено је за 25. мај са циљем да се покуша мирно решење спора.

ЕПС је и раније предузео мере у овом случају и 4. октобра 2019. године активирана је банкарска гаранција од "Италиана Цострузиони" и наплаћен је износ од 4.217.336,40 долара.

На овом случају у вези са изградњом индустријског колосека у ТЕ – КО Костолац, ЕПС професионално сарађује са свим државним органима, наведено је у саопштењу ЕПС-а.

Огранак италијанске фирме "Italiana costruzioni S.p.A" у Београду је прошле седмице саопштио, поводом хапшења 22. фебруара шесторо људи осумничених за малверзације у ЕПС-у, да је, као и ЕПС, фирма претрпела штету од више милиона долара и била жртва преваре у којој је учествовао и њен бивши законски заступник.

Управо из овог разлога, управа друштва је одмах по откривању незаконитих радњи сменила тадашњег законског заступника, Б.В.С, 2019. године и поднела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву, по којој су ухапшена наведена лица, наведено је у саопштењу.

У овом кривичном поступку "Italiana costruzioni S.p.A" ће се, како је наведено, придружити гоњењу и захтевати накнаду штете.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести