ЕПС започео изградњу трафостанице вредне 2,5 милиона евра

ТУТИН: Полагањем камена темељца, у Тутину је данас почела изградња нове трафостанице Електропривреде Србије која ће у овој општини решити проблеме у снабдевању електричном енергијом постојећих потрошача и омогућити прикључење нових купаца и у том граду и у Новом Пазару.
eps
Фото: Tanjug

Трафостаница 110/35/20 kV чија је снага 31,5 MVA вредна 2,5 милиона евра за чију изгадњу је после спроведене јавне набавке потписан уговор са краљевачком "Електромонтажом“ биће завршена за годину дана.

Нова трафостаница побољшаће сигурност и квалитет испоручене енергије и смањиће техничке губитке у дистрибуцији.

"Данашњи дан је један од најбитнијих за будућност Тутина јер смо положили камен темељац за изградњу нове трафостанице која решава не само постојеће проблеме Тутина када је снабдевање електричном енергијом у питању, већ трасира пут за изградњу нових објеката, како стамбених тако и привредних, за претпостављамо пола века“, рекао је в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Са новом трафостаницом за Тутин биће обезбеђен 31,5 мегават снаге а до сада је Тутин користио 13 мегавата снаге, рекао је Грчић и додао да ће када за годину дана проради нова трафостаница бити ослобођена и електрична енергија која је до сада узурпирана из Новог Пазара да би Тутин могао да функционише.

“Имамо два бенефита, један је стабилно снабдевање електричном енергијом целог Тутина с више него дупло већом снагом, односно увећаном количином електричне енергије, и процењујемо да најмање пола века све то не може бити заузето, а у исто време Нови Пазар добија нових 15 мегавата које до сада није могао да користи”, објаснио је Грчић и оценио да са изградњом трафо станице оба града добијају стабилно снабдевање електричном енергијом.

Да би појаснио димензије и озбиљност проблема са електричном енергијом у Тутину, он је рекао да у том граду постоји више од 40 изграђених стамбених објеката који тренутно не могу да се прикључе на електричну енергију а на прикључење чекају две пелетаре и две топлане.

"Изградњом трафостанице ми трасирамо развој Тутина за најмање наредних пола века, и то је оно што се уклапа у обећање председника (Александра Вучића и у визију развоја целе Србије”, закључио је Грчић.

Председник општине Тутин Кенан Хот нагласио да је почетак изградње трафостанице велики дана за грађане, привреднике, улагаче у Тутин и за тутинску дијаспору.

"Последњих 20 година општина Тутин је била талац електричне енергије, али и поред тешких услова привредници су радили али је електрична енергија била та која је кочила даљи развој“, рекао је Хот и додао да се полагањем камена темељца окреће нова страница за Тутин али и за Нови Пазар.

Он је изразио уверење да ће привредници после добијања електричне енергије проширити своје капацитете, и да ће индустријска зона на 200 хектара у општини Тутин која је потпуно уређена, допринети да ова општина окрене нову страницу развоја.

Хот је захвалио директору ЕПС-а, председнику Извршног одбора СНС-а Дарку Глишићу, начелнику округа који су допринели да се пројекат убрза.

"Наравно, председник Вучић је приликом недавне посетеТутину обећао да ће учинити додатне напоре да се овај пројекат убрза и да у што краћем року крене да се ради и ево данас имамо тај камен темељац, и још једном хвала свима“, рекао је Хот.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести