Ер Србија 15. фебруара oбележава 92 године летења

БЕОГРАД: Ер Србија, као наследница традиције прве националне авио-компаније Аеропут, 15. фебруара обележава 92 године од првог лета.
avion er srbija
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Историјски први лет Аеропута од Београда до Загреба, био је 15. фебруара 1928. године, трајао је два сата, а претходиле су му две године планирања и прикупљања средстава за реализацију узбудљиве и ризичне идеје оснивања друштва за ваздушни саобраћај, подсећа се у саопштењу Ер Србије.

Темељи српске цивилне авијације постављени су остваривањем визије пилота и аеро-инжењера Тадије Сондермајера.

Под његовом командом, авион типа потез 29-2 симболичног назива Београд, отиснуо се у историју. Грађани и представници власти у Загребу су му приредили топлу добродошлицу, а пет новинара и фото-репортера из београдских редакција сачували су од заборава прво путовање изнад облака. Ни тадашња висока цена карата, ни страх путника од летења нису представљали препреке за даљи развој српског ваздухопловства, наводе из Ер Србије.

“Поносни смо што читаве 92 године након историјског првог лета, авиони са препознатљивим бојама српске националне авио-компаније лете ка чак 61 дестинацији, а ускоро ћемо ту бројку додатно увећати", изјавио је генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит.

Додаје да су захвални претходницима који су храбро утрли пут којим Ер Србија данас напредује.

"Негујући исти жар и љубав према летењу, настављамо да даљим развојем и експанзијом препознајемо прилике и савладавамо препреке на изузетно динамичном тржишту цивилног ваздухопловства“, поручио је Нејсмит.

Ер Србија се налази на осмом месту листе најстаријих авио-компанија на свету које и даље послују, а годину у којој слави готово читав век од свог првог лета, обележиће и успостављањем линије из Краљева за Солун у марту, као и увођењем шест нових дестинација из Београда у јуну.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести