Ер Србија обележава 93 године постојања

БЕОГРАД: Ер Србија, као наследница прве националне авио-компаније Аеропут, обележава 93 године од свог оснивања 17. јуна 1927. године.
er srbija avion
Фото: Tanjug (R. Prelić, ilustracija)

Друштво за ваздушни саобраћај АД Аеропут било је прво југословенско акционарско предузеће за цивилни ваздушни саобраћај, које је касније прерасло у Југословенски аеротранспорт, а потом у Ер Србију, саопштила је та компанија.

Први директор Аеропута, уједно и најзаслужнија особа за његово оснивање упркос бројним изазовима, био је Тадија Сондермајер, елитни српски војни пилот и аеро-инжењер.

Први званични лет био је 15. фебруара 1928. године на релацији Београд - Загреб, а на врхунцу развоја компаније авиони Аеропута летели су на све четири стране света - на север до Будимпеште, Брна и Прага, на запад до Венеције и Милана, на југ до Тиране и на исток до Букурешта и Софије.

У флоти Аеропута налазиле су се и летелице које су спадале у највишу категорију путничких авиона тог времена.

Генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит каже да обележавање јубилеја у изазовном периоду додатно указује на значај неговања традиције.

"Само на јаким темељима дуге и богате историје могли смо изградити снажну компанију која је у стању да се издигне изнад препрека и поносно узлети након непланираног приземљења. По угледу на нашег претходника Аеропут, који је од самог оснивања спадао у најугледније авио-компаније у Европи, трудићемо се да и у овим неизвесним временима задржимо и оправдамо улогу регионалног лидера у авио-индустрији“, изјавио Нејсмит.

Као наследница Аеропута, Ер Србија се налази на осмом месту листе најстаријих авио-компанија на свету које и даље послују.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести