ЕУ: Малом бизнису у СРБ 2,5 млн евра за набавку опреме

БЕОГРАД: Развојни програм ЕУ ПРО објавио је други јавни позив за подршку предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима у Србији која се баве производњом, а регистрована су у периоду од 2014-2018. године у 99 градова и општина које су укључене у реализацију програма.
e
Фото: Promo

Европска унија (ЕУ) ће путем овог позива, који је отворен до 10. новембра 2019. године, пружити подршку малом бизнису и унапређењу конкурентности локалне привреде у вредности од 2,5 милиона евра, наводи се у саопштењу програма ЕУ ПРО.

Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО, каже да су опредељена средства намењена за набавку опреме и увођење услуга са циљем да се унапреди производња и тржишни потенцијал привредних субјеката и допринесе повећању запослености.

Појединачни износ бесповратних средстава може бити од 10.000 до 30.000 евра, док брзо растућа и извозно оријентисана предузећа и предузетници могу да конкуришу и за износе до 70.000 евра.

Предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву, да имају остварену пословну добит на крају 2018. године као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса. Такође, корисници средстава треба да обезбеде финансијско учешће у пројекту у висини од 20 одсто, односно 30 одсто ако аплицирају за средства већа од 30.000 евра.

Да је ово конкретна подршка привреди и предузетништву на локалном нивоу говори податак да је 106 предузећа кроз први позив добило од Европске уније више од два милиона евра средстава за набавку опреме, уз очекивано повећање прихода и извоза од 9,4 милиона, односно 2,3 милиона евра, наводи Оливера Костић.

Још важније је то, како додаје, што су они до сада отворили 115 нових радних места и спровели низ активности друштвено одговорног пословања помажући школама, вртићима и угроженим групама становништва у својим заједницама.

Више информација о самом позиву, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступне су на веб сајту ЕУ ПРО: https://www.eupro.org.rs/ktext/drugi-javni-poziv-za-podnesenje-predloga…, где ће такође бити објављен и распоред одржавања инфосесија на којима ће позив бити представљен, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести