ЕУ подржала мере за челик, Србија изузета

БРИСЕЛ: Земље чланице ЕУ подржале су предлог Европске комисије да се уведу коначне заштитне мере за увоз челика на тржиште ЕУ, чији је циљ да заштите европске произвођаче челика, од преусмеравања међународне трговине челиком настале због увођења рестриктивних мера на увоз челика у САД. 
celik pixabay
Фото: pixabay.com

Србија је до сада била изузета из мера, а у дипломатским изворима за Танјуг објашњавају да су земље чланице подржале мере, које је ЕУ већ привремено увела у јулу 2018. године. 

Остаје, кажу исти извори, да се усагласе још финални детаљи, који ће бити озваничени у Јавном гласнику ЕУ пре почетка њихове примене, која је планирана за 4. фебруар 2019. године.

"Ове заштитне мере односе се на дефинисану листу производа, без обзира на њихово порекло, а за циљ имају балансирање интереса европских произвођача и корисника челика", изјавио је портпарол Европске комисије за Танјуг.

Србија је била изузета из привремених заштитних мера, а у Комисији напомињу да су "у потпуности упознати за забринутошћу српских власти", када је наставак овог процеса у питању. 

Иако у Бриселу остављају могућност промене извесних детаља у току финализације процеса, наглашава се да ће се коначне заштитне мере, у виду тарифа на увоз челика од 25 процената, односити само на случај прекорачења "традиционалног нивоа трговине".

Мере ће бити на снази до јула 2021. године, а у слуцају "измењених околности" могу бити поново размотрене и преиначене.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести