ЕУ похвалила монетарну политике НБС током пандемије

БРИСЕЛ: Европска централна банка и Европска комисија оцениле су да је Србија потврдила способност да економске последице пандемије сведе на минимум, као и да је одговор Народне банке Србије на пандемију био правовремен и снажан, речено је данас у Бриселу.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

То је оцењено на редовном годишњем дијалогу земаља чланица Европске уније, Западног Балкана и Турске, као и Европске комисије и Европске централне банке.

Састанак је део економског и финансијског дијалога чији је циљ припрема Западног Балкана и Турске за приступање Европској унији, а српску делегацију предводила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. У дијалогу је учествовао и државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић.

Табаковић се сагласила са оценом европских званичника да је "утицај кризе изазване пандемијом вируса корона у Србији ублажен снажним основама из преткризног периода, чему су допринеле и прудентне политике које су вођене претходних година".

Као пример, гувернерка је истакла стратешке активности на ширењу базе инвеститора и тржишта, што су и европски званичници препознали, оцењујући да је смањење робног извоза Србије ублажено распрострањеношћу оствареном у претходном периоду.

"Упркос пандемији, нето приливом страних директних инвестиција и током прошле године обезбеђена је покривеност дефицита текућег рачуна од око 1,5 пута. Ово је шеста узастопна година у којој бележимо пуну покривеност дефицита најстабилнијим приливима, а пројектујемо наставак овог тренда и у годинама које следе", навела је она.

Посебно је нагласила важност стратешких одлука председника Александра Вучића, које су омогућиле и снажан одговор Србије на пандемију и брз економски опоравак.

Одговорним вођењем економске политике у претходних девет година повећана је, додаје, отпорност наше економије на различите негативне утицаје.

"Уз правовремене и обимне монетарне мере и фискалне подстицаје, и уз успешну стратегију вакцинације, то је кључно допринело да већ у првом тромесечју 2021. године наш бруто домаћи производ премаши преткризни ниво. Све заједно, уз наставак реформи и инвестиција, имаће за резултат да и ове године, као и прошле, Србија има једну од највећих стопа раста у Европи", рекла је Табаковић.

Европска централна банка и Европска комисија оцениле су и да је, реагујући благовремено и снажно, НБС пружила значајну подршку брзом економском опоравку у Србији.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести