ЕУ уплатила Хрватској 818 милиона евра из Фонда за опоравак

ЗАГРЕБ: Европска комисија је уплатила Хрватској аванс из Механизма опоравка и отпорности у износу од 818,4 милиона евра, што је највећа појединачна уплата средстава Европске уније у државни буџет од када је Хрватска постала чланица ЕУ, саопштила је хрватска влада.
evropska unija pixabay
Фото: pixabay.com

Из владе су навели да ће средства из аванса бити усмерена на реформе и пројекте који су најспремнији и који се могу први реализовати, што између осталог поразумева подршку иновативном пројекту за истраживање и развој аутономних возила, и улагања у широкопојасну приступну инфраструктуру и осигурање приступа 5Г мреже, преноси портал Индеx.

Новац ће такође бити усмерен на подршку привредницима за енергетску ефикасност и коришћење обновљиве енергије у индустрији, на пројекте декарбонизације зграда, као и пројекте водне привреде који већ имају спремну пројектно студијску документацију, тендерску документацију и прибављене грађевинске дозволе.

Основ за исплату аванса је Национални план опоравка и отпорности 2021/26. (НПОО) који је почетком јула добио позитивну оцену ЕК, а коју је Савет ЕУ потврдило Извршном одлуком којом је Хрватској стављено на располагање укупно 6,3 милијарде евра бесповратних средстава, подсећа се у информацији.

Рок за реализацију свих реформи и инвестиција у НПОО-у је 31. август 2026. при чему ће се даље уплате средстава из Фонда ЕУ темељити на полугодишњим захтевима за плаћање чије ће одобрење зависити о задовољавајућем испуњењу показатеља који се односе на спровођење реформи и инвестиција на које се Хрватска обвезала у оквиру НПОО-а.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести