ЕУ: Већа царина за земље које не поштују њене стандарде?

ПАРИЗ: Француска и Холандија заједно су позвале Европску унију да оснажи примену еколошких и радних стандарда у земљама са којима обавља трговинску размену, пренео је Ројтерс.
Granični prelaz Batrovci, kamioni Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Дневник( Р. Хаџић)

Ова иницијатива је уследила након што је ЕУ почела преговоре с Великом Британијом у вези с новим трговинским споразумом, условљене њеним иступањем из блока, а услед забринутости да би ова земља могла да покуша да заобиђе еколошке и радне стандарде ЕУ како би повећала своју конкурентност.

У заједничком предлогу које су послале осталим земљама ЕУ, а који је дат Ројтерсу на увид, министри трговине Француске и Холандије затражили су од Европске комисије да повећа царину оним трговинским партнерима који не испуњавају своје обавезе у вези са одрживим развојем, као и да смањи царину за оне код којих то није случај.

Овим документом ургира се на Европску комисију да чешће обавештава чланице ЕУ о утицају трговинских споразума на домаће индустрије и тржишта рада.

Европска комисија тек би требало да да званичан одговор на овај предлог. Нико из ове институције још увек није био доступан за коментар на ову иницијативу, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести