Евро на најнижем нивоу у последњих пет недеља према долару

ТОКИО: Евро је потонуо данас на петонедељни минимум према долару, а америчка валута истовремено бележи нови највиши ниво у последних пет седмица у односу на корпу главних ривала.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Јединствена валута еврозоне нашла се под појачаним притиском након најаве Русије да ће крајем овог месеца прекинути на три дана испоруке гаса у Европу преко гасовода Северни ток 1 због радова на одржавању, што погоршава енергетску кризу у региону.

Евро се спустио јутрос на азијском трговању на само 1,0026 долара, први пут од 15. јула, након чега се, према последњим подацима, незнатно опоравио на 1,0040 долара, извештава Ројтерс.

Председник Бундесбанке Јоахим Нагел изјавио је за лист Рајнишен пост да ће немачка привреда, која је најизложенија поремећајима испорука руског гаса, „вероватно" ући у рецесију током зиме ако енергетска криза настави да се продубљује.

Додао је да упркос све вероватнијој рецесији у Немачкој, Европска централна банка мора да настави да повећава своје каматне стопе како би укротила инфлацију.

Доларски индекс, који мери вредност долара према корпи шест водећих светских валута, порастао је данас на почетку азијске сесије на 108,26 поена први пут од 15. јула, пре него што се спустио на 108,12 бодова.

Долар је забележио прошле недеље раст од 2,33 посто, што је његов најбољи недељни учинак од априла 2020, јер се све већи број званичника америчких Федералних резерви (ФЕД) изјашњава за наставак агресивног пооштравања монетарне политике да би се зауздала инфлација која бележи 40-годишњи рекорд.

На тржиштима новца се тренутно дају шансе од 46,5 одсто да ће ФЕД на седници 21. септембра још једном подићи референтну камату за 75 базних поена, а 53,5 процената тржишних актера види шансе за повећање стопе за 50 базних поена.

Британска фунта бележи незнатно кретање и тргује се за 1,18325 долара, недалеко од њеног петонедељног минимума од 1,17925 долара.

Што се азијски валута тиче, кинески јуан је пао на готово двогодишњи минимум према долару, након што је Народна банка Кине снизила кључне каматне стопе у оквиру низа мера монетарног попуштања с циљем да подржи привреду чију активност подрива политика нултог ковида и криза тржишта некретнина.

Долар је порастао на 6,8308 јуана на трговању у континенталној Кини први пут од септембра 2020, док је на берзама изван Кине достигао 6,8520 јуана.

У односу на јапанску валуту, која је изузетно осетљива на кретање приноса америчких државних обвезница, долар је ојачао на чак 137,44 јена, на најјачи ниво од 27. јула.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести