ЕВРОПЉАНИ СЕ УЛЕЊИЛИ Расте стопа ЗАПОСЛЕНОСТИ, али не и број РАДНИХ САТИ Никаква МОТИВАЦИЈА не помаже

БРИСЕЛ: Европљани све мање желе да раде, а неке од најбогатијих земаља Европске уније као што су Немачка, Холандија или Аустрија покушавају да их мотивишу пореским олакшицама, бољим збрињавањем деце или флексибилнијим радним временом, преноси Дојче веле. 
Kafic
Фото: Dnevnik.rs

Просечан број радних сати у Европи се смањује, расте број оних који раде на пола радног времена, а синдикати у многим земљама захтевају укидање радне недеље од 38,5 сати.

Запослени у Европи желе да раде само толико да би од тога могли да живе и да остатак времена посвете стварима које су за њих стварно битне.

У Европи тренутно ради рекордан број људи, запосленост износи скоро 75 одсто, али број радних сати се упркос томе није значајно повећао пошто раст број радника који не раде пуно радно време.

У Немачкој, Холандији и Аустрији око трећине запослених не ради пуно радно време, а конкретно у Холандији скоро 50 одсто запослених ради 35 сати недељно или мање од тога.

Послови с непуним радним временом могу да узрокују проблеме у областима у којима већ ради недовољан број људи, а недостатак особља ће бити још већи када "бејби бум" генерација рођених између 1946. и 1964. године оде у пензију, наводи ДВ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести