Европска складишта гаса на путу да остваре циљ, али уз огроман цех

ЛОНДОН: Европске земље су на путу да достигну циљано пуњење складишта гаса до почетка зиме, али ће трошкови везани за то премашити 50 милијарди евра (51 милијарду долара), што је 10 пута виши износ од историјског просека трошкова за обезбеђење залиха гаса за зиму.
gas plin
Фото: pixabay.com

Европске владе су страховале да би руско смањење испорука гаса преко главног гасовода Северни ток 1 до Немачке могло да спута земље да остваре циљану попуну складишта за зимски период. Ипак, ограничавањем потрошње, преласком неких електрана са гаса на угаљ и повећањем увоза течног природног гаса (ТПГ), успевају да континуирано повећавају залихе гаса, пише Ројтерс

Попуњеност европских складишта гаса износила је у уторак 70,54 посто, што је изнад петогодишњег просека од 70,32 процента за овај период године, према данашњим подацима асоцијације Гас Инфрастракчер Европа (ГИЕ). Овај ниво попуњености складишта незнатно је мањи од десетогодишњег просека од око 71,40 одсто.

Европска унија има за циљ да напуни скадишта до 80 посто укупних капацитета до 1. новембра, како би могла да одговори потребама током зимске грејне сезоне када је потрошња највећа. ЕУ је такође утврдила оквирне циљеве за сваку земљу појединачно по месецима.

Немачка, која је најтеже погођена смањењем дотока гаса из Русије, поставила је себи амбициознији циљ - да до новембра попуни складишта гаса до нивоа од 95 одсто.

„ЕУ је већ у јулу премашила оквирни циљ пуњења залиха планиран до 1. септембра и на путу је да достигне циљани ниво до 1. новембра“, каже Џејкоб Мендел, виши сарадник за робна тржишта у компанији Аурора Енерџи Рисерч.

Томе помаже повећан увоз течног природног гаса. ЕУ је увезла 21,36 милиона тона ТПГ-а у првој половини 2022, у односу на 8,21 милиона тона у истом периоду прошле године, према подацима ИЦИС-а, независне организације за информације са робних берзи.

Први пут у историји, америчке испоруке ТПГ-а су у јуну допринеле снабдевању Европе гасом више него снабдевање гасоводом из Русије, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести