Европски парламент тражи увођење обвезница за опоравак

БРИСЕЛ: Европски парламент је на ванредном заседању усвојио предложене мере мобилизације преко три милијарде евра за помоћ ЕУ здравственим системима у борби против KОВИД19.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Истовремено, Парламент се кроз усвојену Резолуцију заузео за то да се финансирање европског опоравка од KОВИД19 реализује кроз појачани вишегодишњи ЕУ буџет, постојеће фондове, али и кроз тзв европске ”обвезнице за опоравак”.

Европски парламент је великом већином гласова подржао мере које је Европска комисија претходних дана предложила као део пакета одговора на кризу изазвану пандемијом корна вируса у Европи.

Усвојена је иницијатива за преусмеравање фондова кохезионе политике, иницијатива за издвајање додатних 3,08 мiлијарде евра за здравствени сектор, а подржано је додатно финансирање Европског центра за превенцију и контролу болести.

Поред подршке позицији Европске комисије да би предстојећи седмогодишњи буџет ЕУ требало да буде ”основа” за економски опоравак Европе након пандемије KОВИД19, Европски парламент се снажно заложио и за увођење система европских обвезница за опоравак.

Председник Европског парламента Давид Сасоли констатује да је питање обвезница нешто што су многи тражили и што је у центру пажење када је реч о преговорима унутар ЕУ о економском опоравку након пандемје.

”Европски парламент је рекао шта мисли и великом већином подржао планове за обнову европске економије. Намера нам је да се у том циљу стимулишу и промовишу сва реасположива средства укључујући и обвезнице за опоравак”, каже Сасоли.

Он наводи да ће овакав ”јасан став” Европског парламента представити на следећем састанку лидера ЕУ27 заказаном за 23. мај.

Претходно, лидери ЕУ27 нису могли да се договоре око увођења зајединичких обвезницао oдносно механизама заједничке гаранције за задуживање на европском нивоу.

Овакав инструмент за превазилажење последица пандемије и оправак економија тражила је група ”јужних земља” предвођених Италијом, Француском и Шапнијом.

Са друге стране, Холандија, Немачка и Финска предводе тзв ”северну групу” земаља које инсистирају на принципу да је свака држава првенствено одговорна за своје задуживање.

Холандија је већ током првог разговора лидера ЕУ27 о мерама опоравка ставила вето на идеју о евро-обвезницима или корна- обвезницама.

Након што ни министри финансија еврозоне нису успели да постигну договор о обвезницама за опоравак, Европски парламент је више него јасно ставио до знања да је то пут којим Европа треба да иде у опоравак, али и будућност.

”У питању је суживот свих нас и Југа и Севeра без разлике. Ми желимо да изађемо из кризе кроз демократију и да поштујмо европска правила, уговоре и вредности”, закључио је Сасоли.

Резолуције Европског парламента нису правно обавезујуће, али имају јак политички сигнал.

Лидери ЕУ већ су прошле године након европски избора прекршили ”јасну вољу” Европског парламента тако што су занемерили парламентарни принцип ”водећих кандидата” приликом именовања за челне функције ЕУ институција.

 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести