Евростат: Рекордна инфлација у еврозони у августу 9,1 одсто

БРИСЕЛ: Инфлација у европским земљама, које имају евро као валуту, достигла је у августу још један рекорд од 9,1 одсто у односу на исти прошлогодишњи месец, подстакнут скоком цена енергената, углавном изазваним руским ратом у Украјини, преноси АП.
market prodavnica
Фото: pixabay.com

Међугодишња инфлација у 19 земаља еврозоне порасла је на 9,1 одсто, са 8,9 одсто у јулу, према најновијим подацима које је објавила статистишка агенција Европске уније (Евростат), наводи америчка агенција.

Инфлација је на највишем нивоу од почетка вођења евиденције за евро 1997. године, а цене расту и у многим другим земљама.

У Британији, Данској и Норвешкој, које имају своје валуте, инфлација такође расте, показују званични подаци објављени раније овог месеца.

Инфлација је, такође, висока у САД, а цене су у јулу порасле за 8,5 одсто у односу на годину дана раније, али је то ниже од 9,1 одсто колико су расле у јуну, наводи АП.

У зони евра, цене енергената су порасле за 38,3 одсто, иако је стопа нешто нижа него претходног месеца, док су цене хране расле бржим темпом од 10,6 одсто према првим проценама Евростата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести