Фајненшел тајмс: Будућност је у Зрењанину, Митровици, Сомбору...

Британски „Фајненшел тајмс” је на листе европских градова и региона будућности за 2018. и 2019. годину – сачињене на основу услова пословања – сврстао Ниш, Београд, Шабац, Зрењанин, Врање, Зајечар, Сремску Митровицу, Сомбор, као и Сремски округ.
zrenjanin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У свом издању за фебруар–март, сервис ФДИ тог лондонског листа, који се бави анализама везаним за директна страна улагања, рангирао је готово 500 градова и 150 региона на листама „европских градова и региона будућности за 2018–2019. годину”, којима су обухваћене локације у Европи „с потенцијалом за инвестирање на дуге стазе”.

На листи првих десет малих европских градова будућности за тај период, по стратегији за директна страна улагања, Ниш је сврстан на седмо место.

По истој стратегији, Ниш као регион је на трећој позицији на листи „Топ-10 малих европских региона будућности за ову и наредну годину”. ФДИ је Београд сврстао на четврто место на листи десет великих европских градова будућности за поменути период по ефикасности трошкова, док је на листи великих градова у Европи које сервис ФТ-а оцењује као најповољније за пословање 2018–2019. престоница Србије је на деветом месту.

На листи првих десет малих европских градова будућности, по стратегији за директна страна улагања, Ниш је сврстан на седмо место

Врање, Зајечар, Сремска Митровица, Зрењанин и Сомбор заузимају од 6. до 10. места на листи првих десет европских микроградова будућности у овој и наредној години по ефикасности трошкова.

Такође, Зрењанин је на 8. месту на листи „Топ-10 микроградова у Европи по повољности за пословање”, док је Шабац међу првих десет европских микроградова по стратегији за директна страна улагања.


Велики искорак Зрењанина

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић изјавио је за „Дневник” да су локална администрација и тим људи које предводи сву своју енергију у претходном периоду усмерили на привлачење нових страних и домаћих инвестиција.

– Мислим да смо направили велики искорак у том правцу, а ово признање „Фајненшел тајмса” је још један доказ тога – оценио је Јањић. – У претходном периоду продато је више плацева у зрењанинским индустријским зонама, у којима су освануле и нове производне хале. Све те инвестиције довеле су и до нових запошљавања.

Он је подсетио и на то да је на последњој седници Градског већа констатована продаја грађевинског земљишта инвеститорима, захваљујући чему ће градска каса бити богатија за близу сто милиона динара. Јањић је додао да Град Зрењанин преговара с још неколико страних инвеститора који су најавили долазак у град на Бегеју, од којих су разговори с две компаније у завршној фази.


Посебан текст посвећен је Шапцу, где се истиче да тај српски град има добре саобраћајне везе и највећа је индустријска зона у том региону.

Британски лист је Сремски округ рангирао као седмопласиран на листи првих десет малих европских региона будућности кад је реч о ефикасности трошкова.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести