ФЕД подигао каматну стопу за 0,75%, смањио прогнозу раста

ВАШИНГТОН: Америчке Федералне резерве (ФЕД) подигле су референтну каматну стопу за три четвртине процентног поена на седници завршеној у среду увече, што је најагресивније повећање од 1994. године, а истовремено су снизиле процену привредног раста САД.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Федерални комитет за операције на отвореном тржишту (ФОМЦ), који је надлаежан за утврђивање висине каматних стопа, подигао је ниво референтне камате на средства ФЕД-а на распон од 1,5-1,75 посто, на највиши ниво од почетка пандемије у марту 2020, чиме су окончане вишенедељна тржишна нагађања.

„Јасно је да је данашње повећање од 75 базних поена неуобичајено велико и не очекујем да ће потези овог обима постати уобичајени", рекао је председник ФЕД-а Џером Пауел, али је додао да очекује да ће и на јулском састанку доћи до подизања стопе од 50 или 75 базних поена, преноси ЦНБЦ.

Он је навео да ће се одлуке доносити "састанак по састанак" и да ће ФЕД "наставити да информише о нашим намерама што јасније можемо".

„Желимо да видимо напредак. Инфлација не може да се смањи док се почне да стагнира. Ако не будемо видели напредак... то би могло да нас изазове да реагујемо јаче. Ускоро ћемо видети одређени напредакт", рекао је Пауел.

Акције на Вол Стриту су биле волатилне након одлуке ФЕД-а, али су ојачале током Паулеовог обраћања на конференцији за новинаре после седнице.

Референтна стопа ФЕД-а ће завршити годину на 3,4 процента, што је на средини циљаног распона предвиђања појединих чланова ФОМЦ-а. То је за 1,5 процентних поена више у односу на мартовску процену. Комитет такође предвиђа да ће каматна стопа порасти на 3,8 процената у 2023. години, за читав процентни поен изнад нивоа који се очекивао у марту.

Званичници ФЕД-а су такође значајно смањили прогнозе економског раста САД за 2022. годину, и сада предвђају повећање БДП-а од само 1,7 одсто у односу на мартовску пројекцију од 2,8 процената.

Што се инфлације тиче, такође су подигли прогнозу за целу 2022. годину на 5,2 посто са првобитно предвиђених 4,3 одсто, док базну инфлацију, која искључује променљиве цене хране и енергије, виде на 4,3 процента, што је за само 0,2 процентна поена више у односу на претходну пројекцију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести