Фискални савет: Начелно позитивна оцена за буџет за 2020.

БЕОГРАД: Предложени буџет за 2020. је у задатим оквирима релативно добро планиран и Фискални савет начелно га оцењује позитивно, а као највећу економску грешку предлога државне касе, Савет истиче прекомерно повећање плата.
Fiskalni savet/Fonet/Aleksandar Levajkovic
Фото: Фонет/Александар Левајковић

Фискални савет је подсетио да су плате порасле 9,6 процената ребалансом буџета за 2019. годину "што је унапред определило велики део расхода у буџету за 2020. годину", оцењено је на данашњој конференцији за новинаре.

"Фискални савет се залаже за повећање зарада у јавном сектору, али мора да прати економску снагу земље и њен раст. Могле су у 2019. и 2020. да расту до 5,5 процената јер толико номинално расте БДП", рекао је председник Фискалног савета Павле Петровић, и као позитиван пример умереног раста навео пензије.

Због плата је растерећење привреде, каже, мање него што би могло да буде.

"Оптерећење је смањено са 63 на 61 посто, а ФС је предлагао да буде самњење до 58 процената - што би било значајно растерећење привреде", рекао је Петровић.

Оцена ФС је и да повећање плата по секторима, Србију одводи даље од увођења платних разреда који су били најављивани још 2014. године.

Они су подсетили да је забрана запошљавања била привремена до 2015. а продужава се и на 2020. годину.

"Влада још увек није направила план потреба запослених по структури у јавном сектору да би знала где има вишка а где мањка. Сада постоји несразмера у запошљавању по секторима што повећава неефикасност", сматра Петровић.

Фискални савет је оценио да су расходи у буџету за следећу годину планирани приближно у висини прихода а дефицит је низак, као и да су пројекције прихода и расхода добре и конзервативне.

Петровић је истакао и да је позитивно што ће до краја 2020. године јавни дуг пасти испод 50 посто, и додао да треба тако наставити док не падне испод 45 одсто БДП-а.

"Буџет предвиђа солидно повећање јавних инвестиција у инфраструктуру, а у оквиру прихода смањење пореског оптерећења зарада - што су добре мере", оценио је ФС и приметио да би могле бити "снажније".

Петровић је поздравио повећање од 60 одсто инвестиција у просвету, као и повећање инвестиција у здравсто за 40 одсто.

Приходи су планирани "добро и конзервативно" а промене пореске политике су исправно усмерене, оценио је Фискални савет.

"Расходи буџета планирани су објективно уз делимично побољшање њихове структуре", оценио је ФС и додао да нема израженог ризика да дође до пробијања њиховог плана.

Као најлошији део буџетске политике ФС сматра неодговарајуће управљање системом зарада и запослених у општој држави, уз оцену да је забрану запошљавања требало укинути још 2015. године.

"Као одговор на забрану запошљавања буџетски корисници су за скоро 50 процената повећали број запослених на одређено, и привремено - повременим пословима у 2019. у односу на 2014. годину", наводи ФС.

Истичу да је неоправдано изостало повећање инвестиција у комуналну инфраструктуру и заштиту животне средине.

"Најављени кредит за ове намене не гарантује почетак инвестирања јер је исти кредит био предвиђен и у прошлом буџету а није почео да се реализује", констатовао је ФС и препоручио Влади РС да евентуални вишак средстава у 2020. усмери на ове намене.

ФС је приметио да ће издвајања за плаћање казни и пенала у 2020. премашити 22 милијарде динара, што је два пута више него у 2017. години рекао је Петровић и додао да би Влада требало да направи озбиљну анализу ових издатака.

Ово тело оценило је да су свеобухватне структурне реформе потребне јер је привредни раст Србије низак и знатно испод свог потенцијала.

Као позитивно Фискални савет је данас оценио и што Влада почиње да поштује буџетски календар, па је за расправу о предлогу буџета остављено довољно времена.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести