Гаспром њефт обележио 10 година пословања у Србији

БЕОГРАД: У Дому Гарде у Кошутњаку вечерас је одржана свечаност поводом 10 година пословања "Гаспром њефта", већинског акционара Нафтне индустрије Србије (НИС).
gasprom nis
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Свечаности су присуствовали министри Владе Србије, представници амбасаде Руске Федерације, чланови менаџмент НИС-а, јавне личности и представници медија.

Поздрављајући госте, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, рекао је да су претходну деценију обележила значајна улагања у НИС и стални развој компаније.

Све то не би било могуће без оног најважнијег, без сарадње између Републике Србије и компаније ''Гаспром њефт'', сарадње која је омогућила да се све то оствари. ''Гаспром њефт'' је донео нове технологије, еминентне стручњаке, док је Република

Србија преко својих ресорних министарстава и служби увек подржавала НИС и наставља да то ради, рекао је Тјурдењев.
Изасланик председника Александра Вучића, министар привреде Горан Кнежевић, пренео је његове најбоље жеље за будућност НИС-а и Србије.

Кнежевић је додао да привреда Србије расте из године у годину, да расту стране директне инвестиције, да Србија има суфицит у буџету трећу годину заредом и да је незапосленост смањена на испод 10 одсто.

У том ланцу успеха једна од најчвршћих и најважнијих карика је НИС. Хоћу да захвалим и менаџменту НИС-а и свим запосленима у НИС-у за све оно што су урадили у протеклих 10 година. Такође, хоћу да им честитам на резултатима које су остварили у 2019. години и пожелим им још боље резултате у наредној години. Хоћемо још боље, и још јаче и још брже, рекао је Кнежевић.

Министар рударства и енергетике Александар Антић захвалио је "Гаспром њефту“ на успешном партнерству и навео да је НИС данас компанија са амбициозном Стратегијом развоја коју су усагласили акционари и која мора да настави са амбициозним улагањима.

Десет година смо се заједно борили за НИС. Мислим да с пуно поноса сви можемо да кажемо данас да је НИС испунио наша очекивања, да је то једна снажна компанија, лидер у својој области у овом делу Европе. То је компанија која се у протеклом периоду са пуно инвестиција, пуно одрживог развоја, бриге о животној средини и бриге о заједници показала као бизнис, али прилагођен људима, као снажан покретач друштвене одговорности у пословном систему, рекао је Антић.

Отправник послова амбасаде Русије Денис Кузнеделев оценио је да су добри резултати НИС-а одраз успешне сарадње две државе у области енергетике.

Данас је НИС у групи неколико водећих компанија Србије, животно важних за српску привреду. То је резултат ефикасног споја српског економског потенцијала, потенцијала изузетно образованог и способног српског радника, који пожртвовано ради за своју државу и нове енергије, нових идеја, модернизације и нових технологија, великих инвестиција које је донео ''Гаспром њефт'', рекао је Кузнеделев.

Током протекле деценије, захваљујући стратешком партнерству са Републиком Србијом, НИС је из локалне нафтно-гасне компаније трансформисан у један од водећих енергетских система у југоисточној Европи који у Србији и суседним државама ангажује преко 11.000 радника.

У развој НИС-а од 2009. године уложено је преко три милијарде евра, а од доласка "Гаспром њефта“ производња нафте и гаса повећана је за више од 30 одсто.

Поред Србије, НИС истраживање нафте и гаса спроводи и у Румунији и Босни и Херцеговини.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Рафинерија нафте у Панчеву једна је од најмодернијих у овом делу Европе, а само у прву фазу модернизације уложено је више од 500 милиона евра. У Панчеву се производе горива европског стандарда квалитета, којима НИС снабдева домаће и тржиште региона.

НИС у Србији и земљама региона управља мрежом од преко 400 бензинских станица од којих се 20 одсто налази ван граница матичне државе.

Пословање НИС-а диверсификовано је на област производње електричне енергије отварањем малих гасних електрана на нафтним и гасним пољима у Србији. У овај сегмент уложено је око 20 милиона евра.

Поред Србије, НИС поседује лиценцу за трговину електричном енергијом у Црној Гори, Румунији, БиХ, Словенији и Мађарској.

Даљи развој НИС-а дефинисан је корпоративном Стратегијом развоја којом је у периоду до 2025. године планирано улагање још око 1,4 милијарде евра у све сегменте бизниса.

НИС и "Гаспром њефт" су, такође, међу водећим социјалним инвеститорима у Србији.

У друштвено одговорне пројекте, чији је фокус подршка младима у нашој земљи, НИС је у протеклих десет година уложио више од 30 милиона евра. Кључни програми су "Заједници заједно“ кроз који компанија сарађује с локалним заједницама широм Србије и "Енергија знања“ путем ког се остварује сарадња с домаћим и међународним образовним и научним институцијама.

“Гаспром њефт“ је у друштвено одговорне пројекте од 2009. године уложио више од 45 милиона евра.

Кључни пројекти су мозаичка декорација унутрашњости куполе и олтара Храма Светог Саве у Београду, подршка Фудбалском клубу "Црвена звезда“, Фестивал руске музике "Кустендорф Classic“ у сарадњи с режисером Емиром Кустурицом и реконструкција Руске некрополе на Новом гробљу у Београду.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести