Гастарбајтери послали више од 3,1 милијарду евра

Из дијаспоре је до краја новембра прошле године у Србију ушло више од 3,1 милијарду евра, што је 17,5 одсто више у односу на исти период 2017.
evri, pixabay
Фото: Pixabay

По прелиминарним подацима Народне банке Србије, прилив по основу дознака (личних трансфера) током првих једанаест месеци 2018. износио је 3.173 милиона евра.

Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и за првих девет месеци 2018, долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске, кажу за Танјуг у НБС-у.

Највећи део прилива дознака се реализује у еврима, око 80 процената.

Када је реч о просечним износу који је ушао у нашу земљу, он се разликује у зависности од дестинације и начина њиховог слања.

Преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се кретао око 262 евра, док је преко рачуна банака знатно већиоко 2.000 евра

Преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се кретао око 262 евра, док је преко рачуна банака знатно већи – око 2.000 евра, наводе у НБС-у.

Из Народне банке указују на то да по методологији платног биланса ММФ-а, коју примењује и статистика НБС-а, лични трансфери обухватају дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћ и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима – резидентима Србије.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести