Глобал глас преузео стаклару у Параћину-инвестиције и нова радна места

ПАРАЋИН: Председница Владе Србије Ана Брнабић обишла је фабрику стакла у Параћину, заједно са новим власницима, представницима швајцарско-словеначког конзорцијума Глобал глас и најавила инвестиције веће од 300 милиона евра у наредних шест година и повећање броја запослених.
s
Фото: Youtube Printscreen

Она је истакла да је  држава испунила своје обећање да ће пронаћи решење за параћинску стаклару.

Брнабићева је овом приликом рекла да ова фабрика, која је прошла кроз веома тежак период, огромним залагањем председника Србије и Владе Србије, коначно има сигурну будућност и велики потенцијал.

Ми смо 2021. године рекли да држава не одустаје од српске фабрике стакла и да ћемо пронаћи стартешког партнера који би подигао овог некадашњег српског гиганта. И испунили смо обећање грађанима Параћина, али и целе Србије. Јер ова фабрика важна је не само за Параћин већ за целу државу. То је био тежак и комплексан процес јер се фабрика налазила у стечају, са огоромним дуговањима. А додатни проблем у проналажењу инвеститора је био што фабрика није била у власништву државе, рекла је Брнабићева.

Додала је да је држава радила на томе у последње четири године и успела да нађе решење.

За Владу Србије је обнова српске стакларе било важно питање јер смо до сада сво стакло и стаклену амбалажу увозили. Читава наша привреда је имала тај проблем.  И то се овом инвестицијом решава, истакла је премијерка.

Како је рекла, унаредних шест година то је инвестиција нешто виша од 300 милион евра.

То је од 1. јануара пребацивање свих запослених на привредно друштво Српска фабрика стакла и ја се надам, како смо причали, додатно повећање  плата као и континуирано како расту инвестиције и повећање броја запослених на неких 700, 750 људи, а ја верујем да ће моћи и више зато што овде имамо капацитет да будемо регионални лидер и да ми будемо тај извозник стакла који ће диктирати услове на тржишту,  рекла је Брнабићева.

Словеначка стаклара Храстник која је преко свог власника из Швајцарске, Глобал глас, преузела Српску фабрику стакла из Параћина, трансформисаће српску фабрику попут стакларе из Словеније, користећи пут зелене енергије, а за шест година уложиће преко 300 милиона евра у изградњу нових пећи.

Према речима председника Управног одбора фирме Глобал Глас с Игора Лаха,  у плану је да се у Српској стаклари од 2028. године производи и до 1.400 тона стакла дневно.

Чврсто верујем да је свакој држави потребна сопствена производња и да је индустрија, као што је стакларство, њен темељ. Све је значајније да производи домаће производње буду на одговарајући начин буду доступни у земљи у којој се производе. Државе морају у све већој мери да стреме томе да буду што више самоодрживе. Стаклара у Параћину има занимљиву и разнолику историју а нису јој непознати ни тешки тренуци. Српска фабрика стакла данас има потенцијал да постане звезда. Дугогодишњу традицију у производњи стакла наставићемо заједно, поручио је Лах.

Генерални директор стакларе Храстник у Словенији и фабрике стакла у Србији Петер Час представио је визију и план развоја српске фабрике у наредном периоду.

Како је истакао, план је и да се изгради први Национални центар за рециклажу стакла у Србији.

Како је најављено на свечаном преузимању фабрике, у наредних седам година планиране су велике инвестиције у српску стаклару у Параћину.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести