Гонзалес: Шпанске компаније би да уложе у соларне паркове у Србији

БЕОГРАД: Шпанска компанија "Навитакум" ангажоваће се на припреми пројеката и доводењу инвеститора у области коришћења обновљиве енергије у Србији, а за улагања су већ заинтересоване велике компаније из Шпаније, Швајцарске и ЕУ, истакнуто је приликом потписивања споразума о сарадњи у Привредној комори Србије.
с
Фото: pixabay.com

Споразум о сарадњи на истраживању соларних капацитета Србије потписали су директор Сектора удружења привреде ПКС Игор Поповић и директор "Навитакума" Франциско Гонзалес.

Према информацијама Међународне агенције за обновљиву енергију, Србија има значајно већи број часова сунчевог зрачења дневно него већина европских земаља, а најбољи услови владају у југоисточном делу наше земље, што је чини примамљивом дестинацијом за велике глобалне инвеститоре у овој области, указано је овом приликом.

Директор шпанске компаније Франциско Гонзалес указао је да постоји интерес великих компанија из Шпаније и других држава ЕУ, као и Швајцарске, да инвестирају у соларне паркове у Србији.

Привредна комора Србије у сарадњи са ресорним институцијама, подржаће израду студије о производним капацитетима и степену заступљености свих видова обновљивих извора енергије (ОИЕ) на територији Србије, посебно енергије сунца, најавио је Поповић.

Коришћењем енергије сунца за производњу топлотне и електричне енергије, смањује се потреба за коришћењем конвенционалних извора енергије на бази фосилних горива, чиме би Србија могла значајно да смањује своју годишњу емисију угљен диоксида.

Шпанска компанија није заинтересована за субвенције државе, већ ће предложити другачије моделе привлачења инвеститора за пројекте у области изградње постројења и производње електричне енергије из обновљивих извора у нашој земљи, закључује се у саопштењу Привредне коморе Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести