Гради се нова фабрика у Зајечару

Инвестиција је вредна 1,5 милиона евра, а план је да фабрика у проширеном капацитету почне са радом следеће године.
zajecar
Фото: Tanjug (arhiva)

ЗАЈЕЧАР: У индустријској зони Запад у Зајечару у току је изградња нове фабрике у коју би требало да се премести досадашња производња фирме Тел -кабла и да се она прошири, како у обиму производње, тако и по броју запослених радника и асортиману производа.

Инвестиција је вредна 1,5 милиона евра, а план је да фабрика у проширеном капацитету почне са радом следеће године.

Власник компаније Тел - кабл Дејан Јанковић за Танјуг каже да је изградња требало да почне још пролетос, али да су због епидемије коронавируса радови одложени и почели пре око месец дана.

"Корона је одложила радове али не смемо да се предамо. Настављамо да радимо и градимо. Ми смо у овом послу 15 година. Радили смо у изнајмљеном простору, а тек сада смо успели да нађемо одговарајуће земљиште и добијемо дозволу за градњу", каже Јанковић.

Он додаје да индустријска зона још није инфраструктурно потпуно опремљена пошто треба да се ураде саобраћајнице, канализација и слично али се нада да ће то бити урађено док они заврше своје радове.

Наводи да ће број запослених са садашњих 35 радника бити повећан на око 50 до 60.

„Ово је производња која је највећим делом аутоматизована и не захтева велики број запослених. Ипак пошто ће производња бити проширена, запослићемо још радника, инжењера и младих људи.

Нови погон, који се гради на Зведанском путу, заузимаће површину од око 5.000 м2.

Тел-кабл је само једна од инвестиција у индустријској зони Запад, јер, како за Танјуг каже градоначелник Зајечара Бошко Ничић, од 80 хектара колико заузима ова зона, осим 5.000 квадрата поменуте компаније, шест хектара је резервисано за фабрику Аптив.

„Аптив је један од највећих произвођача електричних инсталација за путничка возила. Ова фирма је, због пандемије коронавируса и ситуације у којој се нашла аутомобилска индустрија, само одложила градњу. Посао у тој фабрици би требало да добије око 2.100 људи а ова гринфилд инвестиција је вредна 20 милиона евра", рекао је Ничић.

До краја ове недеље требало би да дође и једна немачка фирма из области керамике, тако да зона полако почиње да се попуњава.

Изградња ових фабрика ће, према његовим речима, много значити за запошљавање људи у Зајечару.

Смањењу незапослености допринеће и отварање нових услужних објеката изван индустријске зоне, међу којима је дистрибутивни центар Текијанке, као и Лидл.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести