Гради се нови гранични прелаз Бајмок, коштаће 2,1 милион евра

БЕОГРАД: На граничном прелазу Бајмок, између Србије и Мађарске, у току су радови на изградњи новог прелаза у који ће бити уложено 2,1 милион евра и растеретиће најфреквентније прелазе на северу земље, Хоргош и Келебију, од којих је удаљен свега пар десетина километара, саопштино је данас из Управе царина.
granicni prelaz bajmok, Uprava carina
Фото: Управа царина

Око 1,8 милиона евра издвојена је из претприступних фондова ЕУ, нешто више од 300.000 евра обезбеђено је кроз национално суфинансирање, док је Управа царина преузела финансирање свих предуслова за почетак радова. 

Изградња новог прелаза Бајмок трајаће 18 месеци, а завршетак радова се очекује крајем 2018. године, до када ће стари прелаз бити привремено измештен недалеко од новог. 
Како се наводи, највише користи од новог прелаза имаће путници, јер је пројектом планирана изградња две саобраћајне траке на улазу у земљу и две на излазу, што ће значајно убрзати путнички промет са суседном Мађарском. 

Фото: Управа царина

На граничном прелазу Бајмок неће, као ни до сада, бити теретног саобраћаја, али се зато очекује да промет аутомобила и аутобуса значајно порасте, посебно имајући у виду положај тог прелаза којим се најбрже може стићи до неких европских градова, попут Беча. 
С обзиром да ће новоизграђени прелаз представљати потпуни пандан прелазу са мађарске стране, то ће отворити и могућност за увођење 24-часовног функционисања, што до сада није био случај. 

Модернизација граничног прелаза Бајмок унапредиће и рад граничних служби, царине и полиције, јер је пројектом предвиђено да прелаз буде изграђен у складу са највишим стандардима који подразумевају и изградњу просторија за граничне службе и њихов несметан рад. 

В. Р.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести