Гувернерка Банке Русије: Потребна трансформација економије

МОСКВА: „Руска економија не може бесконачно да се ослања на своје финансијске резерве и мораће да се трансформише како би се изборила с ефектима међународних санкција”, изјавила је данас гувернерка централне банке Елвира Набиулина.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У најзначајнијем говору откако је Русија послала своје снаге у Украјину 24. фебруара, Набиулина је рекла да ће бити потребне две године, до 2024, да се инфлација врати на циљаних 4,0 одсто, преноси Ројтерс.

"Период у којем привреда може да живи од резерви је ограничен. Већ у другом и трећем кварталу ући ћемо у период структурне трансформације и трагања за новим пословним моделима", рекла је она.

Санкције су, каже, углавном утицале на финансијско тржиште, а сада ће почети све више да утичу на економију.

„Главне проблеме ће представљати ограничење увоза и спољнотрговинске логистике, а у будућности и ограничење извоза", навела је Набиулина, додајући да ће руске компаније морати да се прилагоде.

Према њеним речима, „руски произвођачи ће морати да траже нове партнере, логистику или да пређу на производњу робе претходне генерација“.

Она је навела неколико мера које ће помоћи привреди да се прилагоди. Централна банка, како је истакла, разматра флексибилнију продају девизних прихода од стране извозника, а такође тестира издавање дигиталне рубље како би Русима омогућила да обављају трансакције између дигиталних новчаника.

Пилот операције у вези са тим пројектом планиране су у другој половини године, рекла је.

Руска централна банка је више него удвостручила своју референтну камату непосредно након увођења међународних санкција, подигавши је на 20 одсто, али је потом овог месеца смањила на 17 процената, руководећи се изазовним економским окружењем и успоравањем инфлације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести