ХИП Азотара иде на процену па на продају

НОВИ САД: Након што је Привредни суд у Панчеву 18. децембра прошле године донео решење којим се одређује банкротство стечајног дужника ХИП „Азотара” д. о. о., као начина решавања спровођења стечајног поступка, то предузеће објавило је јавни позив којим траже услугу процене своје ликвидационе имовине.
azotara
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Будући проценитељ би требало да процени и целисходност продаје стечајног дужника као правног лица у односу на продају имовине „Азотаре” у стечају.

Привредни суд у Панчеву донео је у септембру прошле године решење о стечају ХИП „Азотара”, а пошто нико од поверилаца у року од 90 дана од остварања стечаја није поднео план региорганизације, самом Привривредном суду у Панчеву није преостало ништа друго него да донесе решење о банкротству. Пошто је решење о банкротству постало правоснажно, пред повереником стечајног дужником „Азотаре”, уз пристанак Одбора поверилаца, је да одлучује о два начина да се повериоци намире: поступком продаје правног лица или непокретне имовине након њене процене. Управог због тога то предузеће и тражи процену непокретне имовине да би могла бити донета одлука о продаји.

Председник синдиката ХИП „Азотара” Градимир Живановић казао је да је банкрот тог предузећа очекиван, с обзиром на то да је свих 900 запослених још у августу прошле године добило отпремнине. Пошто је тада компанија остала без радника, ништа друго до банкрота се није могло ни очекивати. Сада, по његовим речима, предстоји борба за цену која ће се тражити за имовину „Азотаре”.

Сада предстоји процена па онда подаја, коју ће огласити стечајни управник, рекао је Живановић.

Како је додао, стечајни управник ће одлучивати о томе да ли ће понудити целу фабрику или ће је продавати у деловима.

Уз сагласност поверилаца, одлучиће се да ли ће се дугови подмирити продајом фирме или непокретне имовине. По неким проценама, фирма вреди око сто милиона евра, а дугови су дупло већи. У првом надметању фабрику би требало понудити по 100 одсто процењеној вредности јер већ у другом надметању цена може бити упола нижа. Ако се и тада не прода, „Азотара” ће отићи у бесцење, казао је Живановић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести