Холандија активира упозоравајућу фазу плана за гасну кризу

АМСТЕРДАМ: Холандија је данас саопштила да ће активирати фазу плана за енергетску кризу под називом "рано упозорење" и укинути ограничење производње у термоелектранама на угаљ, јер настоји да смањи ослањање на руски гас у јеку рата у Украјини.
gasovod
Фото: Танјуг/АП

Холандија, која је увозила 15 одсто свог гаса из Русије, већ купује ЛНГ (течни природни гас) и смањује потрошњу гаса, али би се ипак могла суочити са несташицом ове зиме, преноси Ројтерс.

‘‘Са овим мерама, мање новца ће пристићи Путину", рекао је холандски министар енергетике Роб Јетен.

Фаза "раног упозорења" трофазног плана земље упозорава кориснике, регулаторе и владе на конкретну претњу од несташице гаса.

Ројтерс додаје да план такође укључује "алармну" и "ванредну" фазу, мада остаје нејасно како ће се рационализовати снабдевање гасом за индустријске кориснике у случају физичких несташица.

Очекује се да ће Холандија укидањем ограничења за производњу енергије на угаљ уштедети две милијарде кубних метара гаса годишње.

Ројтерс наводи да је та земља већ ограничила производњу на 35 одсто капацитета у својим електранама на угаљ како би умањила емисију угљен-диоксида.

Холандска Влада је такође објавила планове за производњу 2,8 милијарди кубних метара гаса из гасног поља Гронинген до октобра 2023.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести