Хуавеј: Разочаравајућа одлука ВБ о протеривању 5Г мреже

ПЕКИНГ: Кинеска технолошка компанија Хуавеј саопштила је да је одлука британске владе да уклоне опрему Хуавеија из система британске 5Г мреже "разочаравајућа", те да ће "поставити Британију у спору дигиталну траку и унапредити продубљивање дигиталних разлика".
huavej
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ова разочаравајућа одлука је лоша вест за свакога у Великој Британији ко користи мобилни телефон, рекао је портпарол Хуавеија УК Ед Бревстер, преноси Кинески радио Интернационал.

Истовремено, он је сугерисао британској влади да поново размотри одлуку.

Верујемо да нова америчка ограничења према Хуавеију неће утицати на растегљивост или безбедност производа које испоручујемо Великој Британији, рекао је Бревстер.

Да се противи одлуци саопштило је и кинеско Министарство спољних послова истичући да је та одлука велике Британије без основе, преноси Би-Би-Си.

Портпаролка кинеског министарства Хуа Чуњинг рекао је да ће Пекинг предузети мере како би сачувао "легитимне интересе" кинеске компаније.

Велика Британија користила је неосноване ризике као изговор за сарадњу са САД кршећи релевантне обавезе које је преузела. Све одлуке и потези доћи ће на наплату, рекла је она.

Кинески амбасадор у Великој Британији Лиу Сиаоминг изјавио је да је та одлука не само разоичаравајућа, већ и растужујућа.

Начин на који се односите према Хуавеију биће врло пажљиво праћен од стране других кинеских предузећа, рекао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести