Инфлација у Аустрији пуни буџет државе

БЕЧ: Док грађанима у Аустрији висока инфлација, растуће цене намирница, струје и горива праве проблеме, држави поскупљења доносе додатне приходе на основу ПДВ-а и пореза на приходе.
inflacija/pixabay.com, ilustracija
Фото: inflacija/pixabay.com, ilustracija

Према процени експерата из економски либералног удружења "Агенда Аустриа", ове и наредних година на основу поскупљења држава би могла остварити приходе увећане за 7,5 до 10 милијарди евра.

Они објашњавају да већа стопа инфлације води ка непосредном повећању пореза везаном за потрошњу, као што је ПДВ.

Затим следи, као узрок поскупљења, повећање плата, што доноси додатне приходе на основу пореза на плате и социјалних доприноса.

На тај развој упозорио је почетком месеца и Фискални савет.

"Агенда Аустриа" направила је своје прогнозе на основу више сценарија.

Први предвиђа инфлацију за 2022. на пет одсто, а за 2023. од три процената.

У том случају би држава 2022. имала додатне приходе у висини од 2,5 милијарди евра, а 2023. чак пет милијарди евра.

Међутим, тренутно је инфлација виша него у том сценарију.

У другом сценарију инфлација би у 2022. била шест одсто, а 2023. четири процената, а таква констелација донела би држави 3,1, односно 6,3 милијарди евра додатног прихода.

Уколико би инфлација у текућој години била на седам одсто, што је тренутно случај, а 2023. пет процената, онда би држава укупно имала додатне приходе у висини од 11 милијарди евра (2022. би додатни приходи износили 3,7 милијарди, а 2023. чак 7,5 милијарди евра).

Шеф "Агенда Аустриа" Марсел Гетерт указује да би тиме у најкраћем року била "уништена" растерећења последњег пореског пакета који је усвојила влада.

"Министар финансија требало би да растерети грађане јасним смањењем пореза на плате и приходе, као и да оконча скривено опорезивање услед хладне прогресије", објаснио је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести