Инфлација у еврозони на новом рекорду од 7,5 посто у марту

ЛУКСЕМБРУГ: Инфлација у еврозони достигла је у марту нови рекордан ниво од 7,5 посто међугодишње, према данашњим прелиминарним подацима европске статистичке службе Евростат.
novac pare

Раст потрошачких цена у 19-чланом блоку који дели заједничку валуту евро, знатно се убрзао прошлог месеца у односу на фебруар када је износио 5,9 процената, пошто су рат у Украјини и санкције Русији постакли снажан скок цена горива и природног гаса.

Мартовски ниво инфлације у еврозони далеко је изнад прогнозе аналитичара који су у просеку предвиђали 6,6 одсто, а при томе очекују да ће врхунац достићи тек у наредним месецима.

.Базна инфлација у зони евра, из које су искључене волатилне цене енергије и хране, такође је убрзала раст на 3,2 одсто у марту са фебруарских 2,9 процената.

Још ужи индекс раста потрошачких цена, из којег су изузети алкохол и дувански производи, повећан је са претходног ниова од 1,7 посто на 3,0 процента у марту.

Према флеш процени Евростата, највећи утицај на скок инфлације имале су цене енергије, које су марту порасле 44,7 посто на годишњем нивоу у односу на 32 процента у фебруару.

Следе цене хране, алкохола и дувана с међугодишњим растом од 5,0 посто (4,2% у фебруару), затим неенергетска индустријска добра с растом од 3,4 процента (3,1 посто у фебруару) и услуге које које су поскупеле 2,7 одсто на годишњем нивоу у односу на 2,5 процената у фебруару.

Према прелиминарним подацима, највише годишње стопе инфлације су у марту забележиле Литванија, чак 15,6 одсто, и Естонија 14,8 процената, а најниже су регистроване на Малти и у Француској, 4,6 ооисто, односно 5,1 проценат респективно.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести