Иницијатива да се законом заштите пчеле; Пчеларима већи подстицаји

БЕОГРАД: Фондација за заштиту пчела покренула је иницијативу да се донесе закон о заштити пчела у Србији и у наредном периоду разговараће са представиницима Савеза пчеларских организација Србије, како би се Министарству пољопривреде и званично послао предлог о заштити пчела.
pcele pixabay.jpg
Фото: pixabay

У нашој Фондацији постоји иницијатива да се донесе закон о заштити пчела и у наредном периоду ћемо радити на томе. Важно је да се пчеле заштите јер, протекла година је из много разлога била лоша, пре свега, подбацили су приноси багрема и сунцокрета, каже за Танјуг Слободан Чумић из Друштва пчелара Београда.

У Савезу пчеларских организација Војводине кажу да подржавају иницијативу да се донесе закон о заштити пчела, поготово, јер су велики произвођачи меда у Србији претрпели ове године губитке и до 80 одсто.     

Пчеларство представља велики економски потенцијал, не само у пољопривреди него и у другим гранама као што је туризам, оцењују за Танјуг у Привредној комори Србије и Министарству пољопривреде.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине ове године је додатно увећало висину субвенција за 20 одсто којима подстичу произвођаче меда. Подстицаји по кошници пчела износе 720 динара, а за органске произвођаче подстицај по кошници је 1.008 динара и исплаћује се једном годишње, кажу за Танјуг у Министарству пољопривреде. 

У Привредној комори Србије кажу да су лоши временски услови протекле године условили да је производња меда у Србији била око 53 одсто мања него 2015. године, али да је српски мед, веома тражен.

Произведено је око 5.700 тона меда, а од тога је више од 2.100 тона извезено углавном у земље Европске уније, каже секретар Удружења за сточарство ПКС, Ненад Будимировић.

Оно што је најбитније је да се рад инспекцијских органа фокусира на квалитет меда јер има доста фалсификата, напомиње он.

Како каже, неопходна је референтна лабораторија која ће контролистаи мед, а поред подстицајних средстава које обезбеђује држава потребно је радити на заштити географског порекла, јер, истиче он, то је додатна вредност која би нашим произвођачима меда била подстицај за већи извоз и већу производњу. 

Према подацима Министарства пољопривреде, подршка подстицајима за инвестиције у набавку пчеларске опреме, кошница и ројева износи 50 до 65 одсто од куповне вредности. 

Да би газдинство добило помоћ државе мора бити регистровано у Регистру пољопривредних газдинстава те да поседује минимум 20 кошница и, између осталог, да има педигре о пореклу матице издато од стране одгајивачке организације, кажу у Министарству.

Највиши укупни износ подстицаја, кажу, који корисник може да оствари у једној календарској години је три милиона динара. 
У 2016. години Србија је извезла 2.145 тона меда у укупној вредности од 8,2 милиона евра, док је у истом периоду увезено 26 тона меда, укупне вредности од 167 хиљада евра, показују подаци министарства.

Производња меда у току 2016. године је била изузетно лоша због лоших временских услова иако је Србија велики потенцијал због добре климе и биљне масе за производњу пчела, каже Будимировић.

Најзначајније извозно тржиште меда за нашу земљу су, према подацима ПКС, земље чланице ЕУ, Италија, Норвешка и Немачка, а појединачно, извози се у Швајцарску и арапске земље. 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести